Kapad

Kapad är en granskande tv-serie i sex avsnitt som Nyheter24 producerade och publicerade under våren 2017. Granskningen handlar om ett av Sveriges snabbast växande brott: id-kapningar.


I serien intervjuas både de som drabbats av id-kapningar och de som utför dem. Men granskningen handlar också om hur en id-kapning går till, hur man kan skydda sig, vad polisen gör för att bekämpa den här typen av brottslighet och vad politikerna har för ansvar i att motverka identitetsstölder.

2 dagar sedan 09:50
Ledaren för en hackergrupp som opererat från Ukraina har gripits i en gemensam insats av amerikansk, europeisk och ukrainsk polis.
3 Sep, 19:12
En kollapsad bro under ovädret Hans får konsekvenser för Norges tågtrafik under hela året ut. På måndagen kan SJ:s tåg åter rulla på den viktiga Dovrebanen, men bara delar av sträckan.
29 Aug, 19:16
Julia Simon anklagas för svindleri. Nu bryter skidskyttestjärnan tystnaden och menar att hon också är ett offer. Min identitet kapades, säger Simon till skidtidningen Ski Chrono.
8 Jul, 11:04
Tidningen Faktums Facebooksida kapades på lördagsmorgonen. Sidan hade helt plötsligt fått namnet Midjourney-AI, rapporterar GP.
8 Jun, 21:40
Trafikverket meddelade förra sommaren ett 20-tal ägare av gamla SJ-hus att de skulle få sin el bortkopplad och kapad – direkt vid tomtgränsen. Men nu har myndigheten vänt, rapporterar Dagens Nyheter.
5 Maj, 10:26
Störningarna på svenska webbsidor till följd av överbelastningsattacker fortsätter.Just nu är det en ny peak. Det är så pass många som drabbas, säger cybersäkerhetsexperten Marcus Murray.
29 Mar, 05:30
Förhandlingarna om H&M:s omorganisation är snart avslutade.Hittills har omkring 1 000 medarbetare berörts av företagets neddragningar, uppger fackförbundet Handels.
20 Feb, 18:34
Hackergruppen som tagit åt sig "äran" för attackerna mot Sverige tillhör nu ett ryskt nätverk. Det säger Anonymous Sudan själva.Det här är exakt vad vi sett också, att det är ryska aktörer som legat bakom från början, säger cybersäkerhetsexperten Marcus Murray.
19 Feb, 11:06
Det är sannolikt ryska aktörer som ligger bakom överbelastningsattackerna mot svenska myndigheter och företag. Den bedömningen gör cybersäkerhetsexperten Marcus Murray.I den pågående attacken är ryska hackergruppen Killnet en av aktörerna, men inte Killnet isolerat. De har själva sagt att de bistår.
16 Feb, 06:00
Anonymous Sudan hävdar att de ligger backer överbelastningsattacker mot svenska företag. Läs mer om de senaste attackerna här.
20 Dec 2022, 06:19
Många svenska hem har smarta enheter installerade i sina hushåll. Men många är dåliga på att byta de fabriksinställda lösenorden.
29 Nov 2022, 09:01
Alba August är klar för en roll i kommande Viaplay-serien "Bullshit", uppger strömningstjänsten i ett pressmeddelande.
20 Nov 2022, 05:03
En välbekant familj – men i en helt ny tappning. Syskonen Sune, Håkan och Anna har synts i en rad filmer, böcker och julkalendrar. Men när de nu gör comeback i SVT:s nya serie "Familjen Andersson" är det föräldrarna Rudolf och Karin som står i centrum.Vi har försökt göra det knasigare med en mer skruvad humor än tidigare, men också större dramatik, säger regissören Peter Dalle.
13 Sep 2021, 14:07
"Det är vidrigt", förklarar Tareq – som upptäckte bedrägeriet av en slump när polisen kontaktade honom i ett annat ärende.
10 Maj 2017, 16:44
Någon skapade ett falskt svenskt körkort i Alexanders namn och handlade saker för uppemot 100 000 kronor. Nu kommenterar polisen fallet.
10 Maj 2017, 14:08
Enligt polisens egen granskning utförs inte alltid bedrägeriutredningar på ett korrekt sätt – ens när det finns en utpekad gärningsman.
12 Jan 2012, 10:04
Pussycat Dolls ledsångare Nicole Scherzinger och artisten Gwen Stefani fick sina konton stulna på Twitter. Hackaren spred politisk propagande uppmanade sina följare att donera pengar till politiker.
23 Nov 2011, 16:25
Kändisar, profilerade mediemänniskor och makthavare råkar dagligen ut för att få sina identiter kapade på Twitter. I flera fall kan grova påhopp och kränkningar kablas ut i personens namn.
15 Nov 2011, 10:18
Marie Serneholts identitet har blivit stulen och en okänd person twittrar under den kända sångerskans namn. Men trots att Marie Serneholt upprepade gånger reagerat över det kapade kontot fortsätter förövaren att tweeta.
22 Jul 2011, 07:24
Komikern Peter Wahlbeck har fått sin identitet kapad på Twitter, och från kontot har flera kända namn blivit kallade för "fittor". Nu anklagar Wahlbeck komikerkollegorna Magnus Betnér och Özz Nûjen för att ligga bakom Twitter-gärningen.
1