Kartan visar var ett fartyg bordades utanför Oman.
Kartan visar var ett fartyg bordades utanför Oman. - Foto: Anders Humlebo

USA:s krav: Släpp kapad oljetanker

Iran har kapat oljetankfartyget St Nikolas i Omanbukten. USA kräver att Iran omedelbart släpper fartyget.


Kapningen genomfördes tidigt på torsdagsmorgonen. Senare under dagen bekräftade Iran att landet låg bakom.

"Islamiska republiken Irans flotta har beslagtagit en amerikansk oljetanker i Omanbuktens vatten i enlighet med ett domstolsbeslut", skriver den iranska nyhetsbyrån Irna.

Oljetankfartyget är grekisktägt och flaggat i Marshallöarna.

USA kräver att Iran omedelbart släpper fartyget och dess besättning.

— Det här olagliga beslagtagandet av ett kommersiellt fartyg är bara det senaste beteendet av Iran eller som har möjliggjorts av Iran med målet att störa den internationella handeln, säger Vedant Patel, talesperson för utrikesdepartementet.

Okända röster hördes

Det var vid 03.30-tiden på torsdagen som St Nikolas kapades.

"Fyra eller fem obehöriga, maskerade personer iförda svarta militäruniformer bordade fartyget", uppger UKMTO, en tjänst som drivs av den brittiska flottan.

Okända röster tillsammans med fartygets kapten ska i samband med händelsen ha hörts under ett telefonsamtal.

Efter att fartyget kapats har kontakten med den 19 personer stora besättningen brutits, och enligt UKMTO hade fartyget vid 10-tiden, svensk tid, bytt kurs mot Iran.

Fartygskapningen ska ha inträffat drygt 90 kilometer från den omanska hamnstaden Sohar, och omanska myndigheter har kopplats in, enligt UKMTO. Oljetankfartyget var på väg från Irak till Turkiet med en last på 145 000 ton olja.

Enligt AP har fartyget under ett annat namn tidigare varit inblandat i en årslång tvist som slutade med att USA:s justitiedepartement beslagtog en miljon fat iransk olja ombord.

Fler fartygsattacker

Fler attacker mot sjöfarten har under de senaste veckorna skett i andra delar av regionen.

Bland annat har Iranstödda Huthi-rörelsen i Jemen genomfört ett antal attacker mot lastfartyg i Röda havet, där de i vissa fall även har gått ombord på fartygen.

Attackerna har bland annat lett till att ett tjugotal rederier, bland dem det danska rederiet Mærsk, har omdirigerat sina fartyg, som i stället för att gå genom Suezkanalen i Egypten skickas på en längre omväg runt hela Afrika.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!