Hus nära järnväg riskerade att förlora sin el. Arkivbild.
Hus nära järnväg riskerade att förlora sin el. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Trafikverket ändrar sig – husägare får behålla el

Trafikverket meddelade förra sommaren ett 20-tal ägare av gamla SJ-hus att de skulle få sin el bortkopplad och kapad – direkt vid tomtgränsen. Men nu har myndigheten vänt, rapporterar Dagens Nyheter.


— Det här har inte hanterats bra av oss, säger Ulrika Honauer, chef för Trafikverkets järnvägsunderhåll, till tidningen.

Tvillingbröderna Tore och Ture Molins banvaktarstuga utanför Ånge är ett av de många privatägda hus som riskerade bortkoppling, eftersom den får sin eltillförsel direkt från järnvägen. Beskedet vållade stor frustration – som nu vänts till lättnad då det står klart att bröderna får behålla sin el.

— Man får ju fira lite grand, i kväll blir det nog en öl till middagen till och med, säger Tore Molin till SVT Nyheter Västernorrland.

Elleveranserna var tänka att upphöra den 30 september, men skjuts nu på framtiden. De drabbade husen – som tros ha byggts samtidigt som järnvägen – ligger i flera fall långt från befintligt elnät, och en anslutning kan enligt DN kosta flera miljoner.

TT
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.