Påsk

Påsken är viktigt högtid inom kristendomen som ska påminna om Jesus lidande, död och återuppståndelse. Även inom judendomen firas påsken till minne av judarnas uttåg ur Egypten.

Den kristna påskhelgen innefattar skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk.

Påskmaten går att liknas vid julbordet med undantag för påskmust och påskgodis.

På skärtorsdagen är det många barn som klär ut sig till påskkärringar och går och knackar dörr varpå de får godis. En annan tradition som har med påskgodis att göra är att gömma påskägg och sedan låta barnen leta efter dessa.

Andra saker som hör påsken till är påskris och påsklov.

Påskhelgen har inget bestämt datum utan infaller olika tider varje år, vanligtvis i april.
28 Mar, 20:34
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.
28 Mar, 10:31
Påsken 2024 har anlänt. Nu går polisen ut med varningar och uppmaningar till dig som reser bort under påskhelgen. Läs mer på Nyheter24!
28 Mar, 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.
27 Mar, 21:30
Mora är klart för semifinal i det hockeyallsvenska slutspelet. På onsdagen fullbordade man vändningen från 0–2 till 4–2 i matcher mot AIK. Helt jävla magiskt, säger Moras lagkapten Måns Carlsson till TV4 Play.
27 Mar, 20:06
Den tyska flygbolagsjätten Lufthansa och fackföreningen som representerar markpersonal har nått en överenskommelse om ett löneavtal efter en långdragen tvist, meddelar parterna på onsdagen.
27 Mar, 18:13
Det råder just nu en anstormning till Ica-butiker runt om i hela landet. Här får du veta vilken vara som gör alla kunder köp-tokiga.
27 Mar, 17:01
Det vankas påskhelg och för att kunna planera din inhandling på bästa sätt och undvika både kö och utplockade hyllor så kan det vara på sin plats att ha koll på Systembolagets öppettider.
27 Mar, 16:15
Polisen och Trafikverket har infört omkörningsförbud på E4 mellan Gävle och Tönnebro i påsk. Här får du veta när förbudet gäller.
27 Mar, 13:20
Storstrejken i Finland mot regeringens arbetsmarknadsreformer – som slår hårt mot hamnar, containertransporter och godståg – kommer fortsätta efter påskhelgen, rapporterar den finländska public service-kanalen Yle.
27 Mar, 11:06
Påsken närmar sig med stormsteg. Kocken Siri Barje förklarar hur du kokar det perfekta ägget i påsk. Läs mer om påsken 2024 på Nyheter24!
26 Mar, 20:00
Påskharen ser ut att komma skuttande med varmare väder i stora delar av Sverige, enligt SMHI:s prognos inför helgen.
26 Mar, 06:38
Är det Bingolotto påsken 2024? Ja, Bingolottos påskbingo sänds igen. Här kan du läsa om Bingolottos påskbingo: datum, tider och artister.
25 Mar, 13:30
Kyrkor och kristna församlingar kan utgöra en måltavla för terrorism under påsken, varnar Norges säkerhetspolis PST. Därför tillåts polis i Norge, som annars i huvudsak arbetar obeväpnad, att bära vapen under påsken.
25 Mar, 07:19
Här är morgonens nyheter i korthet.
25 Mar, 06:16
Vid sidan av jul och midsommar är det under påskveckan som svenska folket spenderar mest pengar på matinköp. Och även om matpriserna fortfarande är höga ser årets påskkasse ut att kunna bli aningen billigare än förra årets.
24 Mar, 17:16
Simon Harris utsågs på söndagen till ny ledare för styrande Fine Gael-partiet i Irland. Därmed blir han i praktiken även landets nya premiärminister.
23 Mar, 07:34
Under påsken genomför Trafikverket flera banarbeten på tågtrafiken runt om i Mälardalen. Bland annat får resenärer som vill åka mellan Västerås och Stockholm räkna med längre restider eftersom tågen ersätts med buss.
19 Mar, 19:16
Det blir ingen äggbrist i påsk. Importen från våra grannländer gör att hyllorna kommer att vara välfyllda – trots att inte hela svenska produktionen är i gång.
17 Mar, 18:58
Kylan ledde till en kraftig ökning i antalet vattenskador under vinterns första månader. När ägarna återvänder till sina fritidshus i vår finns det risk för att fler upptäcks. Det kan bli väldigt omfattande skador, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.
15 Mar, 12:30
Restiden för SJ:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg kommer att fördubblas under påskhelgen, rapporterar P4 Göteborg. Från normalt ungefär tre timmar kommer resan i stället ta omkring sex timmar.
1 2 3 4 5 ... 9