Polisen
Polisen i Sverige är sedan första januari 2015 omorganiserad till myndigheterna Säkerhetspolisen och Polismyndigheten. Polismyndigheten är indelad i polisregioner som därefter är indelade i olika områden. Varje region leds av en regionpolischef och en biträdande regionpolischef. Alla regioner har varsin enhet för utredning, operativ verksamhet, underrättelse och ett regionkansli.
I polisyrket händer det olika saker varje dag, rån, övervakning av idrottsevenemang, trafikolyckor. Vid trafikövervakning kontrolleras behörighet, bilbälte, hastighet, nykterhet, och fordonets last.
Förutom att bekämpa brott jobbar polisen med utfärdande av nationella id-kort, trafikfrågor, pass, tillståndsgivning, hittegods, narkotikafrågor och vapenärenden. De jobbar också med anmälningar vid brottsmisstanke och förebyggande av brott.
Polisen tar sig runt på cykel, bil, häst, segway, motorcykel, helikopter, båt eller till fots.
Arbetsuppgifterna som tidigare utförts av poliser utförs allt oftare av ordningsvakter, orsaken till detta beror på resursbrist hos polisen.
Polisen arbetar även med räddningsaktioner om någon har försvunnit under exempel fjällräddning för att lättare hitta försvunna personer.
I december 2016 hade Sverige 20 000 anställda poliser.
Numret du ska ringa om du behöver hjälp hos polisen kan vara varierande beroende på ärende.
112 - Endast för de som behöver omedelbar hjälp. Det vill säga om det finns fara för liv, miljö eller egendom.
114 14 - Ärende som inte är akuta. Till exempel anmäla ett brott eller frågor om pass.
116 000 - Ett nytt nummer för att anmäla försvunna barn i EU, ärendet förmedlas direkt till polisen.