1 av 2
- Foto: Tomas Manina
2 av 2
- Foto: Tomas Manina

Välkommen till framtidens boende

Hur kommer framtidens boende att se ut? Kommer vi att bo fler tillsammans, på höga höjder, under vattnet eller i flyttbara självförsörjande kapslar? Ingen vet säkert men förslagen är många. Kanske hittar du ditt nya drömboende i en container?


Idéerna om vad som är ett idealiskt boende förändras med tiden och med tekniska framsteg, det vill säga vad som är möjligt att bygga. Idag fyller boendet en större funktion än att täcka de mest basala behoven som värme och tak över huvudet. Att bo har blivit en livsstil. Men vad händer när boendet blir en bristvara? När allt fler bor tillsammans på mindre yta blir det också mindre utrymme för hemmet som statussymbol. Här är några förslag på hur framtidens boende kan se ut. En del kan du flytta in i redan nu, andra ligger längre fram i tiden.

Flytta in i en container

På bara 26 kvadratmeter har byggföretaget XLNT Living skapat moderna lägenheter av gamla fraktcontainrar. De första containerbostäderna är redan på gång i Stockholmsområdet och nu planerar fler kommuner runt om i landet att följa exemplet.

Bo tillsammans

Med ökad rörlighet bor många långt från familj och släktingar. Då kanske vänner och bekanta blir en utökad familj som man kan bo tillsammans med. Fördelarna är många, både ekonomiskt och socialt.


Bli självförsörjande

Bild: Tomas Manina

Från slovakiska Nice Architects kommer den här flyttbara, självförsörjande kapseln där två personer kan bo. Med solceller på taket, eget vindkraftverk och inbyggt system för att ta vara på regnvatten kan du i princip bosätta dig var som helst utan att tumma på vare sig stil eller komfort.

Tycker du att politikerna ska bygga fler hyresrätter så att vi slipper bo i containrar? Ge förslag på hur under #flerhem.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Kan du tänka dig ett alternativt boende?
Tack för din röst!