Saknar du också en egen bostad? Du är inte ensam

Bara drygt hälften av Sveriges unga vuxna har egen bostad, det är den lägsta uppmätta andelen någonsin. Istället bor man till exempel i andra hand, i kollektiv eller hos släktingar. Totalt 353 000 personer skulle vilja ha en egen bostad – men saknar det.


Hyresgästföreningens rapport Unga vuxnas boende i Sverige 2015, som har publicerats för tionde gången sedan 1997, visar att boendesituationen för unga vuxna har förvärrats markant.

353 000 människor. Det är så många som står utan ett eget hem. Endast hälften av Sveriges 20–27-åringar bor i egen bostad – det är en mindre andel än man någonsin tidigare uppmätt. Så hur bor den andra halvan?

En av fem unga vuxna bor fortfarande hemma hos sina föräldrar, trots att de flesta inte vill det. Och många av de som har flyttat hemifrån har ingen egen bostad, utan bor exempelvis i andra hand – ett boende som dessutom har blivit jättemycket dyrare de senaste åren, enligt rapporten.

36 procent av de unga vuxna som flyttat hemifrån har mindre än 5500 kronor kvar varje månad när boendet är betalt – det är mindre än vad de behöver för att klara sig, enligt Konsumentverkets beräkningar.

Det är inte rimligt att människor som är i full gång med att bygga sina liv ska behöva pausa allting, i väntan på en lägenhet. En av fem unga föräldrar har inget eget boende. Smaka på den.

158 kommuner har i dag bostadsbrist och för den som vill få en etta är det i genomsnitt tre och ett halvt års kötid. Det är alltså ett problem som sträcker sig över hela landet.

För att se till att våra unga får en möjlighet att påbörja sina vuxna liv behöver Sverige en ny bostadspolitik som fokuserar på att bygga hyreslägenheter som unga faktiskt har råd att bo i.

Men hur? Här är några förslag:

Staten borde införa ett investeringsstöd för små hyresrätter till rimliga priser.

Just nu kostar en nybyggd hyresrätt mycket mer än en nybyggd bostadsrätt – jämna ut skillnaderna så det blir rättvist!

Dessutom måste kommunerna se till behovet av bostäder och planera för hur de ska gå till väga för att tillgodose dem, så byggandet går snabbt och smidigt.

Hur tycker du att politikerna ska lösa bostadskrisen? Ge förslag under #flerhem.

Så här bor några av Sveriges unga vuxna i dag:

/
/
/
/
Bo
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det borde byggas fler bostäder i Sverige?
Tack för din röst!