Gustav Thörner.
Gustav Thörner.

Gustav vill bo i en glasskiosk

Efter mer än fem år utan fast adress fick Gustav Thörner en idé. Han skulle bo i en glasskiosk. Inte för att han älskar glass utan för att han inte får tag på något annat boende.


Gustav hade stått i bostadskö i åtta år och flackat mellan olika inneboenden och andrahandslyor när han fick idén. Han promenerade förbi en igenbommad glasskiosk i Kungsträdgården i Stockholm och slogs av att den bara användes på sommaren. Resten av året står den och många andra kiosker tomma. Där kunde han kanske bo? Gustav kunde inte släppa tanken på alla tomma glasskiosker runt om i landet och beslutade sig för att undersöka möjligheterna.

Bostadsbristen är verklig och alla alternativ måste undersökas. Här har vi ju centrala ytor med el och rinnande vatten som står tomma halva året – det är galet med tanke på hur många som behöver bostad.

Just nu är Gustav i full gång med att försöka hitta fler lämpliga kiosker att hyra. Och undersöka eventuella tillstånd hos kommunen. Förutom tillstånd ser han saker som hemförsäkring som möjliga problem. Däremot oroar han sig inte över att kioskerna bara kan hyras vintertid, han ser inte lösningen som ett långsiktigt boende.

– Egentligen är det ju sjukt att det behöver gå så här långt. Men nu skulle jag gärna vilja prova att bo i en kiosk när jag har börjat tänka på det. I alla fall några nätter för att se hur det funkar. Om det finns någon glasskioskägare som kan tänka sig att hyra ut sin kiosk så hör av er!

Gustav är inte ensam om att ta till drastiska åtgärder för att hitta någonstans att bo. Enligt en uträkning från Hyresgästföreningen behövs idag minst 200 000 nya hyresrätter för att komma till rätta med bostadsbristen. På hyresgästföreningen.se kan du läsa mer om frågan och hämta rapporten ”200 000 hyresrätter - Dags att gå från ord till handling”.

*Fotnot: Gustav har kontaktat kommunen för att undersöka möjligheterna att bo i en glasskiosk. Vid pressläggning vet vi inte resultatet av förfrågan.


Tycker du att politikerna ska bygga fler hyresrätter så att vi slipper bo i glasskiosker? Ge förslag på hur under #flerhem.

Bo
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig att bo i en glasskiosk?
Tack för din röst!