Han är svenskarnas drömgranne

Mark Levengood är Sveriges mest eftertraktade granne enligt en undersökning utförd av TNS Sifo och beställd av Hyresgästföreningen. Fler vill bo granne med honom än med kändisar som Zlatan eller kungen.


Undersökningen ger även mer generella svar om grannar och grannsämja. Till exempel uppger så många som 80 % av de svarande att de känner sina grannar, men det är stor variation mellan åldersgrupperna. De över 50 år känner sina grannar bäst.

De mest utmärkande egenskaperna för en god granne är enligt undersökningen att de hälsar och lånar ut verktyg eller matvaror vid behov. Boende i bostadsrätt är den grupp där minst antal personer anger att de gillar sina grannar.

Själv beskriver sig drömgrannen Levengood som en ganska typisk granne.

Man säger ”god dag” i hissen, och om nån fått barn ”grattis, oj vad söt” och om nån har dött ”hoppsan”.

När resultatet blev känt uttryckte maken Jonas Gardell sina känslor på Twitter:

Mark vald till den folk helst vill ha som granne. Själv är jag inte ens med på listan! Era jävla as! Jag ska mosa era soptunnor med bilen!

Ett skämt hälsar Levengood om Gardells reaktion. Själv blev han riktigt glad över beskedet och han minns även sin egen favoritgranne: Stig med brakfesten.

En kväll var det värsta brakfesten hemma hos honom, musiken dunkade på ännu vid 3 på natten. Och nästa dag kom han upp med en blomma och sa: Ja, förlåt, men det blir så när yngsta dottern fyller 70 ... skriver den semestrande Levengood i ett mejl till TT.

De här vill svenskarna ha som granne (procent)

Mark Levengood 26%

Kronprinsessan Victoria 19%

Peter Forsberg 18%

Ernst Kirchsteiger 18%

Carina Berg 18%

Benny Andersson 18%

Måns Zelmerlöw 17%

Carolina Klüft 16%

André Pops 16%

Sanna Nielsen 16%

Bakgrund

•TNS Sifo har på uppdrag av Hyresgästföreningen genomfört en undersökning bland den svenska allmänheten som är 15 år och uppåt.

•Undersökningen är genomförd med hjälp av en webbaserad enkät till ett slumpmässigt urval i TNS Sifos onlinepanel.

•Antalet besvarade enkäter är 1 050.

Undersökningen genomfördes 25 juni–2 juli 2015.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om dina grannar?
Tack för din röst!