Genrebild på förskola och sjukt barn.
Under vinterhalvåret är det många barn som smittas med RS-viruset. Men avd är det egentligen? - Foto: Hasse Holmberg/TT

Infektionen som drabbar små barn – det här är RS-viruset

Den senaste tiden har flera barn behövt uppsöka vård på sjukhus efter att ha smittats med RS-viruset. Nyheter24 reder ut vilka symtomen är, vilka som drabbas och hur det smittar.


Respiratoriskt syncytialvirus, i folkmun benämnd som RS-viruset, är ett paramyxovirus som drabbar de flesta under de första två levnadsåren. Det påminner om en vanlig förkylning, men sjukdomstiden är oftast längre.

Likt förkylningar utbryter viruset oftast under vinterhalvåret, men år 2021 startade säsongens epidemi av RS-viruset ovanligt tidigt. Antalet fall stiger snabbt, bland barn under fem år sedan september, och flera regioner rapporterar om hög belastning, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Den tidiga och intensiva starten på årets epidemi förklaras främst av en låg immunitet i befolkningen. Det gäller särskilt för yngre barn på grund av den låga spridningen av RSV under de föregående två åren, säger utredaren AnnaSara Carnahan, i ett pressmeddelande.

Foto: Gorm Kallestad/Scanpix/TT

Vad är symtomen på RS-virus?

Symtomen på RS-viruset är snuva, ofta med segt slem och hosta. Den som smittats har även ofta feber, irriterade och röda ögon och har väsande andning. Detta påverkar spädbarn under sex månader särskilt mycket, då de andas mest genom näsan, som blir täppt av slemmet.

Viruset kan även ge symtom som allvarlig lunginflammation eller bronkiolit, då det orsakar akut luftvägsinfektion.

När ska man söka vård för RS-viruset?

Om ett barn är under ett år eller tillhör en riskgrupp och visar symtom på att blivit smittad av RS-viruset, bör man söka vård direkt. Ring alltid vårdmottagningen först, så vårpersonalen på förhand kan se till att barnet kan få hjälp utan att smitta andra. Om situationen är akut ska man alltid larma 112.

Hur smittar RS-viruset?

RS-viruset smittar genom direktkontakt, men även genom att ta i leksaker som någon som smittats tagit i, eller nyst på. Viruset kan nämligen överleva på alltifrån handtag till kläder i flera timmar. För att undvika att smittas gäller det att vara noga med att tvätta händerna. Det är viktigt att stanna hemma vid symtom oavsett ålder.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vad är behandlingen för RS-viruset?

Om barnet har milda symtom kan det bland annat hjälpa att droppa eller spruta näsdroppar med koksaltlösning, för att lösa upp slemmet. Det kan också hjälpa barnets andning att höja huvudändan på barnets säng, eller sova i exempelvis en bärsele. Se till att barnet dricker mycket vatten och äter ofta.

Svåra luftvägssymtom kan behöva behandlas med syrgas, och i vissa fall respiratorbehandling. För vuxna och äldre barn med milda symtom krävs ingen behandling.

Går det att bli immun mot RS-viruset?

 Ett barn som smittas av viruset är inte helt immun, men symtomen är ofta lindrigare än innan. Det finns inget vaccin mot RS-viruset.

Källa: 1177 och Folkhälsomyndigheten

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!