Måndag 18 Okt
Stockholm

George Floyd - Nyheter, artiklar, reportage och video

George Floyd föddes den 14 oktober 1973 i Fayetteville i North Carolina. Han dog, 46 år gammal, vid ett polisingripande i Minneapolis den 25 maj 2020. 


Ingripandet föranleddes av att Floyd ska ha försökt använda en förfalskad 20-dollarsedel när han köpte ett paket cigaretter i en butik i södra Minneapolis. Ett butiksbiträde larmade polisen och fyra polismän anlände till platsen: Derek Chauvin, Thomas Lane, J. Alexander Kueng och Tou Thao


När Floyd inte ville sätta sig i polisbilen ska Chauvin, med hjälp av två av de andra polismännen, ha hållit fast Floyd och placerat sitt knä mot hans nacke – i sju minuter och 46 sekunder. En timme senare dödförklarades Floyd, som upprepade gånger sagt ”I can’t breathe”, på sjukhus. 


George Floyd och Black lives matter


Floyds död, vilken filmades och spreds på sociala medier, ledde till världsomspännande protester mot polisvåld och strukturell rasism. Protesterna gick under parollen ”Black lives matter”. 


Domen mot Derek Chauvin


Chauvin, som haft sitt knä mot Floyds nacke, åtalades för mord av andra graden och vållande till annans död av andra graden, vilket motsvarar dråp och vållande till annans död i Sverige. Rättegången mot Chauvin inleddes i mars 2021 och den 20 april dömdes den tidigare polismannen på samtliga åtalspunkter.


De tre övriga polismännen, Lane, Kueng och Thao, står åtalade för medverkan i och medhjälp till dråp och vållande till annans död.


Floyd lämnade sin flickvän, fem barn och två barnbarn efter sig. 

Visa resten ↓