Irvo Otienos mamma Caroline Ouko håller ett fotografi av sin son som avled på ett sjukhus för psykiatrisk vård.
Irvo Otienos mamma Caroline Ouko håller ett fotografi av sin son som avled på ett sjukhus för psykiatrisk vård. - Foto: Daniel Sangjib Min/AP/TT

Poliser åtalas i USA: "Kvävde mitt barn"

Sedan en svart man som led av psykisk ohälsa avlidit på ett sjukhus i USA åtalas sju poliser och tre vårdare.Fallet har stora likheter med det som hände George Floyd, som kvävdes till döds av en vit polisman i ett fall som skakade USA.


28-årige Irvo Otieno dog den 6 mars efter att ha förflyttats från ett fängelse till ett mentalsjukhus i Virginia. Enligt preliminära obduktionsresultat avled han till följd av kvävning efter att ha blivit fasthållen med våld, uppger åklagaren Ann Cabell Baskervill i ett uttalande.

Nyligen fick Irvo Otienes familj ta del av en video som visar händelseförloppet vid dödsfallet, uppger AFP. Hans mamma Caroline Ouko säger att det hon fick se var "hjärtskärande".

— Min son behandlades som en hund, värre än en hund. Jag såg det med mina egna ögon ... de kvävde mitt barn.

28-åringen var fängslad till både händer och fötter. Polismännen ska ha hållit Otieno nedtryckt i tolv minuter, hävdar familjens advokat Ben Crump.

Mordet på den svarte mannen George Floyd, som avled 2020 i Minneapolis efter att ha blivit nedtryckt mot marken och kvävd av en vit polisman, väckte ny avsky och vrede och ledde till omfattande protester mot rasism och polisbrutalitet riktad mot svarta i USA.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

1 timme sedan
Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.