USA:s justitieminister Merrick Garland under fredagens presskonferens i Minneapolis.
USA:s justitieminister Merrick Garland under fredagens presskonferens i Minneapolis. - Foto: Abbie Parr/AP

Rapport: År av diskriminering bakom Floyds död

År av en våldsam och diskriminerande poliskår i Minneapolis föregick ingripandet där George Floyd mördades, konstaterar justitiedepartementet.


Fakta: Så dog George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis i Minneapolis i Minnesota sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.

Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.

Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i omkring nio minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.

Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå. Mordet utlöste en stor våg av protester runt om i USA under sommaren 2020.

Chauvin dömdes senare till 22,5 års fängelse och tre andra poliser dömdes också till fängelsestraff.

Amerikanska justitiedepartementet menar att poliskåren i Minneapolis systematiskt har diskriminerat etniska minoriteter, kränkt grundlagsskyddade rättigheter och försummat säkerheten för personer i polisförvar.

Rapporten bygger på en omfattande tvåårig utredning och visar att polisen använt överdrivet våld, inklusive "orättmätigt dödligt våld". Polisen har också kränkt rättigheter för personer som utövat grundlagsskyddad yttrandefrihet.

Ytterligare en slutsats är att både polisen och staden bland annat diskriminerat svarta och personer ur ursprungsbefolkningen.

— Många poliser utförde sitt svåra arbete med professionalism, mod och respekt. Men de mönster och metoder vi observerade möjliggjorde vad som hände George Floyd, sade USA:s justitieminister Merrick Garland på en presskonferens i Minneapolis.

George Floyd dödades 2020 i samband med ett polisingripande som filmades av förbipasserande. Mordet utlöste en stor våg av protester runt om i USA under sommaren 2020, och blev betydelsefull för framväxandet av Black Lives Matter-rörelsen.

TT
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!