Elijah McClains död har skapat stor uppmärksamhet i USA och lett till protester mot polisvåld. Arkivbild.
Elijah McClains död har skapat stor uppmärksamhet i USA och lett till protester mot polisvåld. Arkivbild. - Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Ambulanspersonal döms för dödlig droginjicering

Två ambulanssjukvårdare döms för vållande till annans död sedan de injicerat en dödlig dos ketamin under ett uppmärksammat polisingripande i USA. Domen ses som vägledande för framtida fall.


— Vi gjorde det! Vi gjorde det, sade Elijah McClains mamma utanför rättssalen efter att domen mot de två sjukvårdarna klubbats i delstaten Colorado under fredagen.

Händelsen går tillbaka till 2019 när den då 23-årige Elijah McClain dog i samband med ett polisingripande.

McClain var på väg hem från affären när polisen stoppade honom efter att ha fått larm om en svart person som uppförde sig märkligt.

Vid gripandet tog en av poliserna halsgrepp på McClain som gjorde honom tillfälligt medvetslös. Enligt en av poliserna försökte McClain, som var obeväpnad, komma åt deras vapen, men det påståendet har bestridits av åklagare.

Saknade medicinskt syfte

När ambulanspersonalen sedan kom till platsen injicerades McClain med läkemedlet ketamin vilket ledde till hans död.

Enligt läkarnas advokater var dosen tänkt att lugna McClain som enligt dem var våldsam och utåtagerande.

Under rättegången har experter dock vänt sig mot att det fanns något medicinskt syfte med det lugnande läkemedlet. Enligt åklagaren utfördes heller inga grundläggande medicinska kontroller av McClain innan de gav honom dosen, som visade sig vara allt för kraftig.

Riskerar fängelse

Sjukvårdarna ska heller inte ha övervakat McClain efter att ha gett honom ketaminet. Istället blev McClain liggandes kvar på marken, vilket gjorde det svårt för honom att andas.

De två ambulanssjukvårdarna riskerar nu flera års fängelse.

I oktober dömdes även en av poliserna vid ingripandet till vållande till annans död.

McClains död var till en början ouppmärksammat, men lyftes upp några månader senare i samband med mordet på en annan svart man, George Floyd, som ledde till omfattande protester mot rasism och polisbrutalitet riktad mot svarta i USA.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!