Allt fler insjuknar i salmonella i Sverige. Och källan spås vara ett populärt livsmedel som du nu uppmanas att undvika.
Allt fler insjuknar i salmonella i Sverige. Och källan spås vara ett populärt livsmedel som du nu uppmanas att undvika. - Foto: Christine Olsson/TT & Jonas Ekströmer/TT

Uppmaningen till dig: Det ska du inte äta nu

Antalet salmonellafall har ökat drastiskt i Sverige på kort tid. Och källan sägs vara funnen, vilket innebär att du bör undvika att äta ett vanligt livsmedel.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Under årets kallare månader ökar risken för att smittas av både virus och bakterier när förkylningar och vinterkräksjuka tenderar att regera.

Faktum är dock att det inte är det enda du kan råka ut för. Du kan även ådra dig salmonella, en bakteriesjukdom som orsakar sjukdomssymtom som diarré, kramper, feber och kräkningar, uppger Livsmedelsverket.

Den främsta källan till smittspridningen är via livsmedel och sedan i somras har fallen ökat rejält i Sverige.

MISSA INTE: Äter du din gurka så här? Då kan det vara en dödsfälla

FHM: Salmonella ökar i Sverige

Men risken för att bli sjuk är inte enbart kopplad till vilken årstid det är som råder. Det är fullt möjligt att under årets alla månader insjukna i sjukdom.

Tidningen Aftonbladet redogör nämligen för att det sedan i början av 2024 förekommit fler sjukdomsfall där salmonella identifierats. Och sedan i juli har Folkhälsomyndigheten sett en ökning i antalet sjuka.

Och även om det är oklart exakt hur många som smittats av bakterien så har man lyckats identifiera hela sex olika varianter av salmonella. Och man tror sig veta ursprunget.

LÄS MER: Förvarar du din melon så här? Då kan det vara en dödsfälla

Det här är salmonella

Salmonella är en bakterie som orsakar sjukdom hos både människor och djur.

Två vanliga typer, enligt Livsmedelsverket, är Salmonella Enteritidis och Salmonella Typhimurium. Både sjukdomarna kan orsaka magsjuka.

Bakterien kan finnas i tarmen hos människor och djur. Via avföring kan den sedan spridas till andra miljöer, exempelvis jord och betesmarken, men även vatten. 

Animaliska livsmedel så som kött och ägg kan förorenas med bakterien salmonella från djur som varit infekterade.

I Sverige finns så kallade ”salmonellagarantier”, vilket innebär att det måste finnas intyg på att kött och ägg inte innehåller bakterien när de anländer till Sverige från andra länder.

Källa: Livsmedelsverket

MISSA INTE: Pensionär? Det ska du inte äta: "Dödsfall"

Det ska vara källan till smittspridningen

Det rör sig nämligen om ett 60-tal bekräftade sjukdomsfall som kan ha koppling till en specifik sorts ägg.

– Det är väldigt svårt att hitta salmonella i ägg. Det beror på att bakterierna inte är jämnt spridda bland dem, även om äggen ligger i samma paket, säger Rikard Dryselius, utredare på Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

Äggen tros härstamma från Ukraina.

– Vi misstänker flera varianter av salmonella bland ägg som främst importerats från Ukraina.

MISSA INTE: Då kan du bli 120 år eller mer – forskarna: "Inte en dröm"

Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Livsmedelsverket: "Man bör..."

En stor del av de som insjuknat har konsumerat löskokta eller råa ägg. Det har även visat sig att äggen använts i bearnaisesås, skagenröra och carbonara. Så för att du ska undvika att bli smittad och insjukna så uppmanar nu myndigheten till att inte äta råa ägg från några andra länder än Sverige, Norge, Danmark och Finland.

På sin hemsida uppger även Livsmedelsverket att det är "mycket ovanligt" att hitta salmonella i svenska ägg. Och de som importeras ska ha salmonellagaranti.

"Det svenska kontrollprogrammet för salmonella visar att det är mycket ovanligt med salmonella i svenskt kött och svenska ägg. Samma gäller för ägg från Norge, Finland och Danmark. I andra länder är det däremot vanligare att till exempel ägg och kyckling innehåller salmonella".

Och gällande fallet med äggen från Ukraina har de nu gått ut med en uppmaning till svenska folket.

Mats Lindblad arbetar som smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket och till Aftonbladet säger han vad man bör ha i åtanke framöver om man handlar ägg.

– Jag tycker inte att man borde vara orolig, men man bör titta på märkningen på paketen. Man ska inte äta råa ägg om de kommer från utomnordiska länder, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket till Aftonbladet.

/
/
/
stats