Det finns vissa åtgärdar du kan vidta för att kläderna inte ska mögla i tvättmaskinen.
Det finns vissa åtgärdar du kan vidta för att kläderna inte ska mögla i tvättmaskinen. - Foto: Jessica Gow/TT & Fredrik Sandberg /TT

Så räddar du kläderna som surnat i tvättmaskinen – tre enkla steg

Har du råkat glömma tvätten i tvättmaskinen? Det finns ett sätt som är bättre än andra för att åtgärda den sura lukten som kan uppstå i både plaggen och maskinen.


Det har nog hänt de allra flesta någon gång att man glömt blöt tvätt i tvättmaskinen. Det kan nog även ha hänt någon någon gång att man glömt hänga upp den blöta handduken ur träningsväskan.

Risken det medför att inte hänga upp blöta plagg är att textilierna dels tar skada, luktar illa och om du har rejält med otur så kan tyget börja odla mögel, skriver bland annat Expressen.

Och även om värre saker kan ske än att blöta kläder ligger kvar i maskinen så kan, utöver tyget, även maskinen skadas om mögel får fäste i kläder som ligger kvar för länge. 

Äckliga anledningen - därför måste du rengöra tvättmaskinen efter varje tvätt

Så räddar du kläderna innan de möglar

Det finns flera tips och trix för att försöka åtgärda sura lukter i plaggen. Ett av de säkrare korten är dock att blanda en skvätt ättika med vatten och låta plaggen ligga och dra i det.

Gör så här:

  • Blanda en deciliter ättikssprit med fem delar vatten.
  • Lägg kläderna i ättiksblandningen och låt dra i upp till 20 minuter.
  • Tvätta sedan kläderna som vanligt igen.

Därför ska du INTE byta toalettborste för ofta – och så håller du den fräsch längre

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!