Tvättmaskin kan vara en grogrund för bakterier och mögel. Därför är det viktigt att städa ur den då och då.
Tvättmaskin kan vara en grogrund för bakterier och mögel. Därför är det viktigt att städa ur den då och då. - Foto: Jessica Gow/TT & Janerik Henriksson/TT

Äckliga anledningen - därför måste du rengöra tvättmaskinen efter varje tvätt

Tvättmaskinen underlättar oerhört mycket när tvättkorgen fylls till bristningsgränsen. Marléne Eriksson berättar hur du gör och hur ofta du bör rengöra tvättmaskinen, som är en grogrund för dålig lukt och mögel.


Tvättmaskinen är något som många önskar fanns att tillgå i bostaden. Men den kan också vara en riktig grogrund för bakterier, mögel och dålig lukt.

Äckliga anledningen – därför ska du byta handduk var femte dag

Marléne Eriksson: Så rengör du tvättmaskinen

Städexperten Marléne Eriksson är expert på tips och trix för att underlätta städningen och hur man med enkla medel fräschar upp hemmet. I en intervju med Aftonbladet berättar hon om hur du enklast rengör tvättmaskinen.

En del av maskinen kan nämligen sprida en illaluktande doft och vara en grogrund för bakterier när mögel väl får fäste.

– Men det kan också röra sig om att man glömt något på kläderna som man tvättat – som sedan fastnat i gummilisten på tvättmaskinen, förklarar hon. 

Men det finns ett enkelt sätt för att göra rent gummilisten, menar Eriksson.

– Ta en disktrasa med lite diskmedel eller ättika och gör rent. Titta också så att det inte har fastnat massa grejer där, det kan ligga allt från pengar till snuspåsar som råkat ligga kvar i byxfickorna.

Städexperten rekommenderar att man efter varje tvätt känner med sitt finger runt gummilisten för att se till att det inte är något som fastnat där. 

Rekommendationen är att du rengör maskinen mellan två till fyra gånger per år.

Äckliga anledningen – därför ska du byta sängkläder varje vecka

Så rengör du tvättmaskinen enkelt och snabbt med ättika

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!