När du köper hund har du flera skyldigheter du måste ha koll på, enligt juristen.
När du köper hund har du flera skyldigheter du måste ha koll på, enligt juristen. - Foto: Jonas Ekströmer/TT & Janerik Henriksson/TT

Här är skyldigheterna du har som köper hund: ”Bundna att följa”

Planerar du att köpa hund? Då måste du känna till vilka skyldigheter du som köpare har, framför allt mot hunden och dig själv, men även gentemot säljaren. Det skiljer sig nämligen avsevärt om du köper från en uppfödare eller privatperson.


När det är dags att skaffa hund behöver man förstå vikten av att ta rätt beslut då du har skyldigheter gentemot både dig själv och säljaren, men framför allt mot hunden.

Gör ALDRIG det här mot din hund – 6 saker som gör din vovve deprimerad

Juristen: Det är dina skyldigheter när du köper hund

I en intervju med Nyheter24 berättar juristen Terese Holmquist vad du som köpare måste förstå och ha i åtanke innan köpet och vilka skyldigheter du kan ha gentemot såväl säljare som hund.

Vad som faktiskt gäller för dig skiljer sig dock avsevärt åt beroende om du köper vovven från en kennelklubb eller ett företag jämfört med om du istället köper från en privatperson, menar hon.

– Som köpare har man inga direkta skyldigheter när man köper en hund som säljs av en uppfödare som är medlem i en riksorganisation som till exempel Svenska Kennelklubben. Däremot har riksorganisationen ofta egna regler och standardavtal som uppfödare och säljare är bundna att följa.

Med andra ord behöver uppfödaren du köper från följa de regler och avtal som gäller hos organisationerna. Det skiljer sig avsevärt från om du istället köper från en privatperson.

– När man köper en hund från en privatperson gäller i första hand det avtal som köparen och säljaren har kommit överens om, säger hon.

Ålderstecken hos hunden att ha koll på – enligt veterinären: "Underliggande sjukdom"

Saknas avtal? Då måste du tänka på det här

I händelse av att ett tydligt avtal saknas mellan dig och säljaren träder istället köplagen i kraft. Då kan du som köpare, i händelse av omfattande fel och brister, få häva köpet.

Oavsett vilka krav det kan finns, eller inte finnas, på det avtal du ingått med säljaren så finns det andra viktiga skyldigheter du som köpare har. Detta både gentemot dig själv men även mot hundens bästa, menar Holmquist.

– Det finns inga formkrav på avtal, men jag rekommenderar att alltid ha ett tydligt och skriftligt avtal, oavsett om man köper från en privatperson eller en uppfödare. Man bör undersöka djuret med egna ögon och se till att det har genomgått nödvändiga veterinärkontroller, det bör vara veterinärbesiktat inom sju dagar före det levereras till köparen och besiktningsprotokoll ska bifogas med köpeavtalet, betonar hon.

Om du inte har full koll på det eventuella avtal du gått med på i samband med köpet av din nya familjemedlem kan det komma att stå dig dyrt. Till exempel kan säljaren ställa krav på avelsrätt eller så kan du, om du inte kontrollerat hunden, få en sjuk och skadad hund levererad till dig.

Dina skyldigheter ligger därför mot hunden, dig själv och säljaren. För att inte hamna i ett tvistemål gäller det att ha koll på alla detaljer innan du slår till. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!