Experten berättar när det är fel att ha innekatt.
Experten berättar när det är fel att ha innekatt. - Foto: Jonas Ekströmer/TT Maja Suslin / TT

Då är det fel att ha innekatt – enligt experten: "Psykisk ohälsa"

Att ha en innekatt kan vara både mysigt och roligt. För att katten också ska må bra inomhus är det dock viktigt att den får röra på sig. Nyheter24 har pratat med experten Patrik Olsson som berättar varför.


Att leva med en innekatt kommer med många fördelar. Som ägare till en innekatt finns det dock en del saker att tänka på för att katten ska trivas, exempelvis behöver man skapa en miljö där katten kan aktivera sig. Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur på Agria, förklarar för Nyheter24 varför.

Så kan katten skadas av att vara inomhus

Om kattägaren inte tar hänsyn till kattens behov finns det risk för att katten mår dåligt, och att hemmet inte är lämpat för att katten ska bo där. För att en katt ska kunna vara inne är det viktigt att ytan är tillräckligt stor för att röra sig på. 

– Inaktivitet och att katten är understimulerad kan leda till oönskade beteenden samt fysisk och psykisk ohälsa för katten, säger Olsson till Nyheter24. 

Kattexperten varnar – testa ALDRIG detta: "Skadar relationen till din katt"

Expertens tips för att innekatten ska röra på sig

Katten behöver alltså en yta att röra sig på för att må bra. Om hemmet är litet går det att lösa genom att skapa möjlighet för katten att röra sig på höjden. 

– Vi rekommenderar att katten kan röra sig på höjden. Till exempel i form av klätterträd och hyllor en bit upp på väggen och ha möjlighet att spana ut genom fönster. Katten ska kunna dra sig undan om det kommer besökare katten vill undvika. Det ska finnas möjlighet att ha kattlådan på en lugn, trygg plats och placerad på en plats betydligt längre bort, säger Olsson.

Utöver klätterträd är det också en fördel att ha en inhägnad balkong eller uteplats som katten kan vistas på. Olsson poängterar att kattägaren också kan få katten att röra på sig, exempelvis genom promenader i sele, eller lek med kattleksaker som ska fångas, följas eller apporteras. 

– Många vuxna katter leker inte på egen hand utan måste stimuleras av djurägaren. Katter betraktas ofta som solitärer men alla kattägare vet att katten uppskattar också ägarens sällskap, vilket är viktigt att tänka på om man har en innekatt.

Experten: Här är riskerna med att ha utekatt

Här är kattrasen du HELST vill ha – social mot människor

Katten kan göra att du utvecklar allvarlig sjukdom: "Hög risk"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!