Vanliga höstfaran kan förgifta din hund – då kan den dö
Under höstens mörkare månader finns flera saker du måste ha koll på när du och din hund beger er ut i naturen. Din hund kan annars förgiftas och i värsta fall avlida.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Årets varma period är mer eller mindre över i takt med att vädret skiftat och sommarvärmen lämnat oss. Istället råder nu regn, åska och rejält kalla vindar på flera håll runt om i landet.
I en intervju med Nyheter24 har SMHI:s meteorolog Linus Karlsson redogjort att det nuvarande lågtrycket snart drar över landet och sedan vidare. Då kommer nästa att ta över och skölja ännu mer regn över landet.
– Det här första regnområdet rör sig sedan norrut över Norrland och sedan vidare under veckan. Men redan på tisdagkväll kommer ett nytt regnområde röra sig in över Sverige från sydväst. Så det blir mest regn framöver i veckan med kallare luft framöver.
LÄS MER: Här blir det 15 grader, regn och åska – redan imorgon
"Den mörkare årstiden"
I samband med att sommaren mer eller mindre verkar vara över så är det läge att inse att hösten är i antågande.
Det är då inte helt ovanligt att många beger sig ut i skog och natur för att njuta av miljön. Andra kanske beger sig ut för att rasta människans bästa vän: hunden.
Men när det är dags att gå ut med hunden i skog och mark finns flera saker som är nödvändiga att ha kunskap om och se upp för. I annat fall kan din hund ta skada och i värsta fall avlida.
Försäkringsbolaget Agria skriver nämligen i ett pressmeddelande att september och höstens intåg ställer krav på djurägare för att säkra hundens hälsa och liv.
– Vår skadestatistik visar att risken att bli påkörd ökar med den mörkare årstiden, men också att kennelhostan sprids via luften mellan hundar och att nyfikna hundar kan tugga i sig både giftiga svampar och ekollon. Hundägare som är uppmärksamma och väl förberedda har större chans att undvika höstens faror, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria.
MISSA INTE: Sveriges 10 dyraste veterinärer – en skada kostar 24 000
Det måste du se över inför hösten
För att hunden inte ska riskera att insjukna eller ännu värre efter en lång promenad i skogen så är det därför nödvändigt att veta vad du som husse eller matte ska ha koll på och direkt undvika att din hund utsätts för.
Att se över reflexer och lampor på dig och hunden är nödvändigt. Reflexer kan åldras snabb så därför bör du gå ut i mörkret, hänga av dig den gamla reflexen och sedan lysa från 100 meters avstånd för att se hur bra eller dåligt den syns.
Utöver reflexer och lampor bör du även vara uppmärksam på din hunds hälsa. I områden där många hundar rör sig är nämligen smittrisken för kennelhosta som allra störst, exempelvis i hundrastgårdar eller på hunddagis.
Ihållande hostningar som resulterar i kväljningar eller kräk av slem kan vara en indikator på att din hund drabbats av kennelhosta och då bör du omgående söka veterinärvård.
MISSA INTE: Hårdare krav för avel med trubbnosiga hundar
Då kan din hund förgiftas
Du och din hund ska vara synlig och undvika smitta från andra hundar. Därtill bör du även ha koll på vad din hund aldrig ska få i sig.
Under hösten faller som bekant ekollon och kastanjer till marken. Dessa kan, om du har en nyfiken eller rent av glupsk hund, resultera i att de får i sig dem och därefter insjuknar.
Symtomen hunden kan drabbas av är kräkningar och diarré. Anledningen är att ekollon i en större mängd kan resultera i förgiftning och kan orsaka stopp i tarmen, så även kastanjer.
Du behöver därför vara extra uppmärksam, menar Agria, så att din hund inte får i sig ekollon eller kastanjer.
Om hunden förgiftas av en större mängd ekollon eller kastanjer kan det i värsta fall, om hunden inte får vård i tid, leda till döden.
LÄS MER: Sjuka skillnaden – så mycket dyrare är det med hund än katt