Onsdag 30 Nov
Stockholm

Islam

Islam är en religon som grundades 600 efter kristus av profeten Muhammad, som levde på den Arabiska halvön.


Islam har de senaste åren blivit den andra största religionen i Sverige, anledningen till detta beror på invandringen i landet. De första muslimerna kom till Sverige under 1500-talet, de var sunnimuslimska tatarer som ursprungligen kommit från Sovjetunionen, tre år senare fanns det ungefär 500 muslimer i landet. 2014 var fem procent av befolkningen som var muslimer i Sverige. Idag finns det ungefär 450 000 personer i Sverige som har sina rötter i muslimska länder. 


Ramadan är den nionde månaden i muslimska kalendern och är en helig fastemånad som är en av av islams fem pelare. Under 29 eller 30 dagar får muslimerna endast äta, röka, dricka eller ha sexuellt umgänge efter solnedgången. I Sverige blir ramadan alltmer synligt, enligt Svensk Handel ökar omsättningen med cirka en miljard kronor under månaden, fler affärer uppmärksammar ramadan med specialbeställda varor och reklam. På ett flertal skolor och arbetsplatser ordnas olika typer av fester eller firanden när fastan är slut. 


Muslimer tror att gud uppenbarade koranen för Muhammad som är den siste profeten, de anser inte att Muhammed är en ny grundare av religionen, utan återskapare av AbrahamsMoses och Jesus ursprungliga monoteistiska trosåskådning.


Idag (2018) finns det ungefär 1,8 miljarder muslimer runt om i världen och religionen räknas som världens näst störta religion efter kristendomen. 


Majoriteten av världens muslimer bor i Asien i länder som Indonesien, Pakistan och Bangladesh. 


Kristendomen, judendomen och islam riktar sig till samma Gud.


Familjerätten är en traditionell islamisk lag som bara gäller i länder med sharia lagar.


Mannens och kvinnans roller i samhället är uppdelade och uppfattas på ett mer stereotypiskt sätt, som att de kompletterar varandra.


Ungefär 3500 personer ska ha konverterat från Svenska kyrkan till islam.


Det är 17 kommuner i Sverige som har moskéer som ligger i Bosås, Falkenberg, Göteborg, Helsingborg, Lund, Malmö, Mariestad, Stockholm, Sundsvall, Trollhättan, Timrå, Uppsala, Umeå, Västerås, Växsjö, Västervik och Örebro. 


Källa: Wikipedia


Fittja moské
Moské i Stockholm, Fittja. Bildkälla: Henrik Montgomery
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.