Vill du bli sexolog? Linn Heed berättar om det “heta” yrket

Linn Heed. Fotograf: Maria Östlin
Linn Heed. Fotograf: Maria Östlin
Dela på Pinterest
Utbildning, egenskaper, karriär – hur blir man egentligen sexolog? Den kända sexologen Linn Heed delar med sig av sina bästa karriärtips och svarar på vanliga frågor!

Är du väldigt intresserad av sex och allt som kretsar kring lust, lek och fantasier? Ja, då kanske sexolog kan vara ett yrke för dig. Men förvänta dig inte alltid fnitter och roliga frågor – kanske dyker det upp lite svårare problem än du trott?

“En sexolog avdramatiserar och hittar lösningar”

Hur är det egentligen att jobba som sexolog? Vi tog hjälp av Linn Heed, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och sexolog, för att få svar på våra frågor.

Hur utbildar man sig till sexolog?

 – Det som är viktigt att poängtera är att sexologutbildningen är en specialistutbildning, där personen ifråga har en annan genuin grundutbildning. Det kan vara som psykolog, barnmorska, sjuksköterska, läkare och så vidare. Utifrån sin grundprofession så har man skaffat sig extra kunskaper kring klinisk sexologi och problem kopplat till detta. 

Många tänker sig att sexolog är liksom ett “hett” yrke… Är det det?

 – Jag skulle inte vilja säga att det är ett ”hett” yrke, men det är ett spännande och roligt arbete! Man får hjälpa människor med sådant som ofta leder till relationshaveri om man inte får adekvat hjälp, berättar Linn Heed till Modette.

Hon fortsätter:

 – Sex och intimitet är en viktig del i många människors liv, vilket gör att ämnet alltid är lika aktuellt. Många är i behov av hjälp och rådgivning, men upplever fortfarande skam och skuld. Vår uppgift som sexologer är att avdramatisera och visa på att det finns många lösningar för att komma vidare och nå ett sunt, hälsosamt och kvalitativt liv.

“Det är viktigt att skapa en inledande förståelse för problematiken”

Som sexolog kommer du i kontakt med många olika slags människor – med vitt skilda problem. En fnittrig orgasmsession är kanske inte riktigt det som en bokad tid hos en sexolog innebär.

Ja, många föreställer sig nog orgasmiska andningsövningar och tips på olika sexleksaker. Men hur ser en vanlig session hos en sexolog egentligen ut?

 – När jag träffar en person eller ett par som söker hjälp, terapi eller rådgivning, så är det alltid viktigt att ta en så kallad anamnes, det vill säga: skapa en inledande förståelse för problematiken. Därefter lägger man upp en plan och tydlig målsättning med samtalen, rådgivningen eller behandlingen, svarar Linn Heed.

Psst! Orgasmövningar förekommer såklart också. Vill du få ut mer av ditt sexliv? Då kan du gå Linn Heeds orgasmskola!

Vad kan vanliga “övningar” hos en sexolog vara?

 – För en person som saknar sexuell drift, så behöver ibland läkare kopplas in för att just utesluta fysiska orsaker. Ibland visar det sig att det finns bakomliggande traumatiska upplevelser från dåtid men som gör sig påminda i nutid. Då behöver man arbeta för att lösa upp dessa trauman för att kunna komma vidare. För en person med dysfunktionellt kärleksberoende, eller ”sexmissbruk” av olika dignitet, så kan avhållsamhet under en period vara effektivt, samtidigt som man går i terapi.

Vilka typer av människor möter man i egenskap av sexolog?

 – Alla typer av människor! Unga som gamla. Män som kvinnor. Heterosexuella, homosexuella, bisexuella, transpersoner, HBTQ-personer och asexuella. Man möter människor som av någon anledning har fastnat och behöver hjälp med att komma vidare.

“Får man inte en förtrolig och tillitsfull relation, så spelar det ingen roll hur duktig man är i rollen som sexolog”

Foto: Maria Östlin

Vad är den största utmaningen som sexolog?

 – Den största utmaningen handlar som alltid om att skapa kontakt och få en positiv anknytning. Får man inte en förtrolig och tillitsfull relation, så spelar det ingen roll hur duktig man är i rollen som sexolog. Det handlar om att bygga förtroende och visa på att den terapeutiska alliansen och relationen klarar av att möta och ta hand om de problem som presenteras. En annan stor utmaning är också att vara förmedlare av hopp och att det finns hjälp att få. Ingenting är hopplöst eller förgäves, säger Linn.

“Vanlig missuppfattning att man alltid är kåt och översexuell”

Vad är den vanligaste missuppfattningen om yrket som sexolog?

 – Den vanligaste missuppfattningen är att man alltid är kåt och översexuell bara för att man har valt att skaffa sig kunskap och kompetens om sexologi.

Blir man trött på sex och allt som har med det att göra när man är sexolog? 

 – Det är som vilket arbete som helst. Ibland kan det bli för mycket, men trivs man i sin yrkesroll så känner man oftast en djup tillfredsställelse över att kunna bidra och hjälpa andra människor som är hjälpsökande. Jag tror att det mest uttröttande är andra människors fördomar och föreställningar om vem man är som sexolog, det vill säga att man maniskt är intresserad av sex, eller är en sexgudinna i sängen eller att man alltid vill prata sex oavsett situation.

“Viktigt att vara varsam och respektfull”

Vilka egenskaper tycker du att en bra sexolog ska ha?

 – Det är viktigt att man är lyhörd och genuint empatisk. När människor söker hjälp, så har det oftast pågått ett psykiskt lidande under lång tid. 

Linn fortsätter:

 – Vi vet av forskning och statistik att många söker professionell rådgivning, stöd och behandling när det ”nästan är försent”. Det innebär att när man väl möter personen ifråga, så behöver man vara extra varsam och respektfull. Det finns en skörhet som har byggts upp med tiden. Det är viktigt att ha ett verkligt intresse för människor och deras relationer. En ständig nyfikenhet och lekfullhet som vägleder och kan hjälpa dig som terapeut och sexolog att bidra med nya perspektiv och infallsvinklar.

Vi tackar Linn Heed för intervjun och hoppas att du som läsare har fått en djupare förståelse för yrket som sexolog. Lycka till med karriärvalet!