Stockholm

Kosovo

Kosovo (officiellt Republiken Kosovo) är ett sydosteuropeiskt land på Balkanhalvön med cirka 1,9 miljoner invånare. Kosovo gränsar i norr och öst till Serbien, i söder till Makedonien, i väst och sydväst till Albanien och i nordväst till Montenegro. Kosovos huvudstad är Pristina. 

 
Kosovos självständighet, som utropades år 2008, är omtvistad och landets territorium har länge varit en orsak till konflikt i området. Kosovos parlament SAP utropade sig självständigt från Serbien 17 februari det året och Serbien har fortfarande inte erkänt utbrytningen. Den serbiska parlamentariska majoriteten anser att landet är en del av Serbiens territorium som en autonom provins. 
Republiken har erkänts som ett land av mer än 111 av FN-staterna, bland annat USA och Sverige, och Internationella domstolen i Haag har inte ansett att självständighetsförklaringen strider mot internationell rätt. 

Kosovo har praktiskt och juridiskt kontroll över hela området förutom i de norra kosovoserbiska områdena. Landet är inte medlem i FN och har inga formella relationer med EU. 

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.