Stockholm

Leif GW Persson

Leif GW Persson, född den 12 mars 1945 i Stockholm, är en svensk kriminolog och författare. Det var år 1972 som han bestämde sig för att lägga in initialerna "GW" i sitt namn. Detta efter att Persson skrivit en debattartikel för en stor dagstidning, och de valde en bild av fel Leif Persson, som på den tiden var en känd motocrossförare.


År 1991 blev han utnämnd till professor i "kriminologi med särskild inriktning på polisiära metoder och problem" vid Rikspolisstyrelsen. Han är mest känd för sina deckarböcker och sina expertutlåtanden i tidningar och tv-program, på senare tid "Efterlyst" och "Veckans brott".


Kända böcker som Leif GW Persson har skrivit är "Grisfesten" (1978) och "Linda - som i Lindamordet" (2005).


Leif GW Perssons privatliv


Kriminologen har varit gift tre gånger. Under åren 1968–1980 var han gift med sjuksköterskan Birgitta Liedstrand och senare mellan åren 1987–2002 med Margareta Jönsson. År 2003 gifte han sig med civilekonomen Kim Olsson.

Persson fick sitt första barn när han var 20 år gammal. Han fick sedan två döttrar i första äktenskapet, däribland författaren Malin Persson Giolito som bland annat skrivit boken "Störst av allt" som senare blev Netflix-serie. Han fick ännu en dotter i andra äktenskapet.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.