Frukt och grönt förvaras oftast i svalare grader, trots att de i mataffären ligger framme i normal rumstemperatur. Favoritgrönsaker som morot, gurka och tomat kanske självsäkert läggs in i kylskåpet efter mathandlingen, men är det verkligen rätt sak att göra?
Vanliga misstagen i kylskåpet
I tidningen Godare delar kocken Yamani med sig av sina bästa tips och trix för hur man förvarar grönsaker på bästa sätt för att motverka svinnet. Det är lätt att anta att det mesta ska in i kylskåpet, men så är inte alltid fallet.
Detta är tipsen du behöver för att minska ditt matsvinn
Är du en av dem som lägger in din gurka i kylen? Om du inte vill ha en vattnig gurka så ska denna grönsak faktiskt inte förvaras i kylskåpet. Gurkan trivs nämligen bättre i rumstemperatur där den slipper köldskador och bibehåller sin krispiga konsistens.
När man kommer till moroten så ska denna förvaras i kylskåpet. Till skillnad från gurkan mår moroten bäst och håller längre i svalare temperaturer jämfört med i rumstemperatur.
Ett ytterligare knep för att förbättra kvalitén på dina morötter berättar Linas Matkasse är att förvara dem i ett lufttätt vattenbad. Se bara till att byta vatten då och då så kommer dina morötter hålla sig fräscha betydligt längre.
Ska tomat förvaras i kylen?
Tomat ska faktiskt inte förvaras i kylskåpet.
Anledningen till detta? Smaken försvinner betydligt snabbare eftersom mognadsprocessen avstannar vid svalare temperaturer förklarar Yamani. Istället rekommenderar kocken att förvara denna grönsak i rumstemperatur, förslagsvis på ett trevligt fat.
Så länge du förvarar dina grönsaker på rätt sätt förlänger du hållbarheten och hinner därmed att äta upp alla. De grönsaker som får skador av för kalla temperaturer trivs istället bättre i svalare rumstemperatur runt 12-15 grader, enligt Livsmedelsverket.
Se till att följa dessa knep så du slipper lägga pengar på grönt som ändå åker i soptunnan.