När sommaren slår till med full kraft och temperaturen stiger, blir jakten på att svalka sig en del av vardagen.
Men mitt i allt fläktande, fönstervridande och glassätande gömmer sig en oväntad brandfara – i köket.
Håll koll på apparaten i sommar
I köket gömmer sig en oskyldig apparat som varje morgon är en del av frukosten. Men det många glömmer är att den kan bli en potentiell brandfara.
Den vanliga hushållsapparaten, brödrosten, utgör en av de största brandriskerna i hushåll – särskilt under de varma månaderna, enligt teknikmediet PPvak.
Problemet med brödrosten är att många låter den stå inkopplade dygnet runt. Om den är för gammal, full av smulor eller har tidigare skador kan den bli överhettad, särskilt i ett varmt kök.
Enligt Konsumentmagasinet kan smulorna komma i kontakt med värmeelementen och orsaka brand. Därför är det viktigt att rengöra brödrosten regelbundet.

Många gör fel
Ett annat fel många gör är att man använder brödrosten till andra livsmedel än bara bröd, som fikabröd med mycket socker – kan det också fatta eld.
Men kanske viktigast av allt är att inte lämna brödrosten i uttaget för nära gardiner eller andra material som lätt börjar brinna, skriver Konsumentmagasinet.
Även mikrovågsugnar av äldre modeller med dålig ventilation kan bli överhettade, laddare, mobiler och kaffemaskiner, enligt Den offentlige.

Så minskar du brandrisken i sommar
Så, vad du ska göra är att:
- Dra ur kontakten
- Kolla till kablarna så att de inte är trasiga
- Hålla borta textilier och annat brännbart material från apparaterna
- Rengöra brödrosten regelbundet genom att ta bort smulor
Genom att följa dessa steg kan du minska risken för att sommardagen slutar i en brand.