Det blir plötsligt svart och allt stannar – strömmen har gått. För de flesta är det ett tillfälligt avbrott i vardagen, men ibland kan strömmen faktiskt hålla i sig flera timmar om man har otur. Då gäller det att veta hur man skyddar både maten, värmen och sig själv från onödiga risker.
Vad gör man egentligen när strömmen går?
Strömavbrott i Sverige – hur agerar man?
Under det senaste året har Sverige drabbats av flera stora strömavbrott. Nyligen slocknade stora delar av Stockholm, framför allt Södermalm och Gamla stan, där omkring 20 000 kunder var utan el i cirka två och en halv timme. Strömmen gick även i Göteborg där omkring 50 000 hushåll drabbades i mitten av juli.
Av den anledningen kan det vara bra att veta hur man ska agera om strömmen går – särskilt om man vill bevara kylan i kylskåpet.

Viktigt att förbereda sig på rätt sätt
Först och främst, även om strömmen inte har gått, så är det en bra förberedelse att alltid se till att kylskåpet håller rätt temperatur. Ett kylskåp som håller fyra grader i stället för 8 gör stor skillnad – temperaturen tar då flera timmar längre på sig att nå den nivå där bakterier börjar växa snabbt.
För att ha bättre koll är en kyltermometer utan el ett enkelt och bra hjälpmedel. Genom att dessutom fylla frysen med kylklampar eller vattenflaskor kan också skapa en extra köldreserv som håller kylan igång även om elen försvinner, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Bevara kylan i kylskåpet när elen går
När strömmen har gått gäller det att agera lugnt – men klokt.
- Notera tiden när elavbrottet inträffar. Då vet du hur länge maten har varit utan kyla.
- Öppna kyl- och frysdörren så sällan som möjligt. Varje gång du öppnar den, försvinner dyrbar kyla.
- Fyll utrymmet. Ett fullt kylskåp håller kylan inne längre.
- Lägg in kylklampar, frysta flaskor eller tillfälligt även mat från frysen.

Om elen kommer tillbaka
Efter ett längre strömavbrott gäller sunt förnuft, och lite kunskap. Om elen har varit borta högst sju timmar och kylskåpet från början höll fyra grader, går det ofta bra att titta, lukta och smaka försiktigt på maten.
Om temperaturen däremot legat längre, eller elen har varit borta i mer än sju timmar, bör du vara extra försiktig, särskilt med känsliga livsmedel som kött, fisk, mejeriprodukter och färdiglagad mat.
Livsmedel som smör, hårdost, sylt och hela grönsaker klarar sig däremot ofta utan problem.

En del av beredskapen
Strömavbrott kan ske när som helst, ibland som en följd av väder och vid kriser. Myndigheter rekommenderar hushåll att klara sig minst en vecka utan hjälp utifrån. Det ger samhället tid att hjälpa dem som behöver det mest.
Men att då ha vatten, campingkök, bränsle och ett enkelt matförråd är en del av samma tänk. Med rätt förberedelser blir ett strömavbrott inte en kris, utan en tillfällig paus.
