Söndag 19 Sep
Stockholm

Florian, 18: ”Jag har en dålig känsla i magen”

Florian, 18.
Florian, 18. Foto:

18-årige Florian har en stor passion för sitt yrke som bartender.
Men inför hösten känner han sig inte helt trygg.
– Jag är ganska orolig, jag har en dålig känsla i magen, säger han.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Arbetsgivar-avgiften

Regeringen har halverat arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år.

Tack vare detta har det blivit lättare för unga att konkurrera med äldre personer om jobben.

Det blir helt enkelt billigare för arbetsgivaren att välja en ung person vid rekrytering av personal. Något som gynnar såväl arbetsgivaren som arbetstagaren.

Trots sin relativt unga ålder har Florian redan inlett sittyrkesliv. Samtidigt som han läser ekonomi på gymnasiet arbetar han sombartender på en restaurang/nattklubb.

– Jag erbjöd mig att praktisera gratis och städa och diskatill en början, mot att jag fick lära mig hur man jobbar i en bar. Tre månadersenare hade jag jobb, berättar han.

"Finns ingen gräns"

Och jobbet tycks passa honom som handen i handsken.

– Det finns liksom ingen gräns för hur mycket man kanutvecklas. Ju fler drinkar du gör, desto bättre blir du. Du lär dig hur smakerfungerar. Jag sitter hemma och läser böcker om det och kollar på filmer och så,säger Florian.

"Varför ska man välja mig?"

Inför det stundande valet i höst känner han sig dock orolig.Oppositionen vill höja arbetsgivaravgiften för unga och dessutom fördubblarestaurangmomsen. Något som skulle kunna slå hårt mot i synnerhet den branschFlorian är verksam inom.

– Om man ska anställa mig som inte har någon erfarenhet ochdet är lika dyrt att anställa någon som har erfarenhet – varför ska man då väljamig?

"Jag som kommer att åka"

Även om han för närvarande har ett arbete som han trivs medmenar han att han inte känner sig säker på att få vara kvar vid en eventuell höjningav arbetsgivaravgiften efter valet.

– Vi har äldre på mitt jobb, som är 26 år och uppåt, som kanarbetet bättre än vad jag kan. Jag var näst sist in, så det är jag som kommeratt åka om de måste skära ner. Jag är faktiskt ganska orolig, jag har en dåligkänsla i magen.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela