Florian, 18.
Florian, 18.

Florian, 18: ”Jag har en dålig känsla i magen”

18-årige Florian har en stor passion för sitt yrke som bartender.
Men inför hösten känner han sig inte helt trygg.
– Jag är ganska orolig, jag har en dålig känsla i magen, säger han.


Arbetsgivar-avgiften

Regeringen har halverat arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år.

Tack vare detta har det blivit lättare för unga att konkurrera med äldre personer om jobben.

Det blir helt enkelt billigare för arbetsgivaren att välja en ung person vid rekrytering av personal. Något som gynnar såväl arbetsgivaren som arbetstagaren.

Trots sin relativt unga ålder har Florian redan inlett sittyrkesliv. Samtidigt som han läser ekonomi på gymnasiet arbetar han sombartender på en restaurang/nattklubb.

– Jag erbjöd mig att praktisera gratis och städa och diskatill en början, mot att jag fick lära mig hur man jobbar i en bar. Tre månadersenare hade jag jobb, berättar han.

"Finns ingen gräns"

Och jobbet tycks passa honom som handen i handsken.

– Det finns liksom ingen gräns för hur mycket man kanutvecklas. Ju fler drinkar du gör, desto bättre blir du. Du lär dig hur smakerfungerar. Jag sitter hemma och läser böcker om det och kollar på filmer och så,säger Florian.

"Varför ska man välja mig?"

Inför det stundande valet i höst känner han sig dock orolig.Oppositionen vill höja arbetsgivaravgiften för unga och dessutom fördubblarestaurangmomsen. Något som skulle kunna slå hårt mot i synnerhet den branschFlorian är verksam inom.

– Om man ska anställa mig som inte har någon erfarenhet ochdet är lika dyrt att anställa någon som har erfarenhet – varför ska man då väljamig?

"Jag som kommer att åka"

Även om han för närvarande har ett arbete som han trivs medmenar han att han inte känner sig säker på att få vara kvar vid en eventuell höjningav arbetsgivaravgiften efter valet.

– Vi har äldre på mitt jobb, som är 26 år och uppåt, som kanarbetet bättre än vad jag kan. Jag var näst sist in, så det är jag som kommeratt åka om de måste skära ner. Jag är faktiskt ganska orolig, jag har en dåligkänsla i magen.

Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.