Hilda, 22.
Hilda, 22.

Hilda, 22: "Jag tror att vi får det tuffare"

I sin roll som platschef har 22-åriga Hilda ansvar för såväl den dagliga driften på caféet som för personalen. Vinner oppositionen valet står hon inför en oviss höst. – Alla anställda, inklusive jag själv, är under 25 år. Vi kommer helt klart att bli dyrare för vår arbetsgivare, säger hon.


Arbetsgivar-avgiften

Regeringen har halverat arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år.

Tack vare detta har det blivit lättare för unga att konkurrera med äldre personer om jobben.

Det blir helt enkelt billigare för arbetsgivaren att välja en ung person vid rekrytering av personal. Något som gynnar såväl arbetsgivaren som arbetstagaren.

Det var i juni ifjol som 22-åriga Hilda inledde sin karriär på caféet. Efter ett knappt år som barista avancerade hon till platschef. Ett arbete som innebär hårt arbete och högt tempo.

– Mitt jobb utmanar mig varje dag och jag lär mig något nytt hela tiden. Mycket fokus ligger på gästen, hur vi bemöter den på bästa sätt. Service är något som jag brinner för, säger Hilda.

"Känner en viss oro"

Som platschef har hon bland annat ansvar för personalen och deras introduktioner, vidareutveckling och framsteg. Arbetskamraterna är uteslutande under 25 år – något som kan få konsekvenser om oppositionen vinner valet i höst.

– Om arbetsgivaravgiften höjs efter valet så tror jag att vi kommer att få det tuffare med våra personalkostnader.

– Därför är det ju klart att man känner en viss oro, mest för att man inte vet vad som ska hända.

"Mer villiga att anställa ungdomar"

Känslan av ovisshet är tydlig på arbetsplatsen, menar Hilda. Hon säger vidare att hon tror att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga varit viktig för att få in fler ungdomar på arbetsmarknaden.

– Det tror jag definitivt. Jag tror dessutom att arbetsgivarna är mer villiga att anställa ungdomar som aldrig tidigare haft ett jobb.

Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.