Onsdag 20 Okt
Stockholm

Hilda, 22: "Jag tror att vi får det tuffare"

Hilda, 22.
Hilda, 22. Foto:

I sin roll som platschef har 22-åriga Hilda ansvar för såväl den dagliga driften på caféet som för personalen. Vinner oppositionen valet står hon inför en oviss höst. – Alla anställda, inklusive jag själv, är under 25 år. Vi kommer helt klart att bli dyrare för vår arbetsgivare, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Arbetsgivar-avgiften

Regeringen har halverat arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år.

Tack vare detta har det blivit lättare för unga att konkurrera med äldre personer om jobben.

Det blir helt enkelt billigare för arbetsgivaren att välja en ung person vid rekrytering av personal. Något som gynnar såväl arbetsgivaren som arbetstagaren.

Det var i juni ifjol som 22-åriga Hilda inledde sin karriär på caféet. Efter ett knappt år som barista avancerade hon till platschef. Ett arbete som innebär hårt arbete och högt tempo.

– Mitt jobb utmanar mig varje dag och jag lär mig något nytt hela tiden. Mycket fokus ligger på gästen, hur vi bemöter den på bästa sätt. Service är något som jag brinner för, säger Hilda.

"Känner en viss oro"

Som platschef har hon bland annat ansvar för personalen och deras introduktioner, vidareutveckling och framsteg. Arbetskamraterna är uteslutande under 25 år – något som kan få konsekvenser om oppositionen vinner valet i höst.

– Om arbetsgivaravgiften höjs efter valet så tror jag att vi kommer att få det tuffare med våra personalkostnader.

– Därför är det ju klart att man känner en viss oro, mest för att man inte vet vad som ska hända.

"Mer villiga att anställa ungdomar"

Känslan av ovisshet är tydlig på arbetsplatsen, menar Hilda. Hon säger vidare att hon tror att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga varit viktig för att få in fler ungdomar på arbetsmarknaden.

– Det tror jag definitivt. Jag tror dessutom att arbetsgivarna är mer villiga att anställa ungdomar som aldrig tidigare haft ett jobb.

Kommentera
Kopiera länk
Dela