Tisdag 28 Sep
Stockholm

Patricia, 21: ”Jag tror att fler blir arbetslösa”

Patricia, 21.
Patricia, 21. Foto:

21-åriga Patricia har arbetat i restaurangbranschen sedan hon var 14 år och trivs utmärkt. Men hon känner samtidigt en oro inför hösten.

– Om arbetsgivaravgiften höjs drabbar det ju restaurangbranschen. Jag tror att fler unga blir arbetslösa då, säger hon.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Arbetsgivar-avgiften

Regeringen har halverat arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år.

Tack vare detta har det blivit lättare för unga att konkurrera med äldre personer om jobben.

Det blir helt enkelt billigare för arbetsgivaren att välja en ung person vid rekrytering av personal. Något som gynnar såväl arbetsgivaren som arbetstagaren.

Redan som 14-åring fick Patricia sitt första arbete. Då påen hamburgerkedja som hon jobbade extra på samtidigt med sina gymnasiestudier.Därefter har hon fortsatt på den inslagna vägen i restaurangbranschen.

– Jag trivs verkligen med mitt jobb. Man får träffa nyamänniskor och varje dag är en ny utmaning, berättar hon.

"Kan få personer på bättre humör"

Just kontakten med människor beskriver hon som viktig ochmotiverande.

– Till exempel om en gäst kommer in på jobbet och har endålig dag, sådant ser man direkt på kroppsspråket. Då kan jag genom att varariktigt trevlig och ge riktigt bra service få den personen att gå därifrånglad.

"Inte samma trygghet"

Inför valet i höst vill oppositionen höjaarbetsgivaravgiften för unga och dessutom dubblera restaurangmomsen. Något somskulle slå hårt mot restaurangbranschen. En bransch där många unga får sinaförsta jobb och en bransch där Patricia jobbat i många år.

– För mig personligen känns det hyfsat lugnt då min pappa ärdelägare på stället där jag arbetar. Men hade jag befunnit mig i en annansituation och arbetat på ett annat ställe hade jag varit orolig. Jag tror inteatt man hade haft samma trygghet på sitt arbete.

"Fler arbetslösa"

Även om hon själv känner sig relativt lugn tror hon atthöjda avgifter kan komma att få konsekvenser för andra ungdomar som arbetar irestaurangvärlden.

– I och med att den här branschen tar in många ungdomar kanden ju komma att drabbas av det här. Då tror jag att det kommer att bli flerarbetslösa.

Till sist menar Patricia att det är viktigt att rösta ivalet den 14:e september.

– Ja, annars har man ingen rätt att klaga sedan.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela