Joakim, 23.
Joakim, 23.

Joakim, 23: ”Jobbet lyfter självförtroendet”

Han började som diskare och jobbade sig sedan upp till att bli bartender.
I dag menar Joakim att han har mycket att tacka sitt arbete för.
– Baryrket har lyft min person och mitt självförtroende, säger han.


Arbetsgivar-avgiften

Regeringen har halverat arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år.

Tack vare detta har det blivit lättare för unga att konkurrera med äldre personer om jobben.

Det blir helt enkelt billigare för arbetsgivaren att välja en ung person vid rekrytering av personal. Något som gynnar såväl arbetsgivaren som arbetstagaren.

Det började med inhopp som diskplockare på en restaurang.Inhoppen blev sedan allt tätare och ledde till en nyfikenhet på arbetet bakombardisken.

– Jag lärde mig en ny drink på fredagen, en annan pålördagen och så vidare. Sedan fick jag hoppa in fem minuter i baren, sedan tiooch till sist fick jag stå helt själv bakom bardisken.

"Tycker det är dåligt"

Inför valet i höst har diskussionerna om arbetsavgiften förunga blivit en het potatis. Oppositionen vill fördubbla avgiften vilket blandannat leder till att unga tappar en del av sin konkurrensfördel gentemot mererfarna, äldre personer. Något som i teorin skulle kunna hota bland annatJoakim och hans jobb.

– Ja, det är dåligt, jag tycker att alla unga borde provadet här arbetet. Det är ett roligt jobb och många unga har ett dåligtsjälvförtroende och det kan vara bra att lyfta upp dem. Det vore synd om deinte fick chansen.

"Vill inte vara orolig"

Men personligen försöker han att inte tänka så mycket pådet.

– Självklart ligger det väl lite oro någonstans, men jagvill inte välja att vara orolig.

I drygt två år har Joakim arbetat i restaurangvärlden ochhan trivs mer än bra, även om det ibland kan vara stressigt med hårt tryck ibaren.

"Mycket bättre självförtroende"

– Alla yrken har nog en ljus och en mörk sida. Men jag harfått oerhört mycket bättre självförtroende av det här jobbet. Första gången jagstod i baren var jag livrädd. Verkligen alla tittar på dig, trampar du snettser alla det.

– Men det är någonting du får lära dig. Trampar jag snettidag är det lika mycket folk som ser det men då försöker du i stället attskämta till det.

Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.