Tesla och bärfis
Ett fartyg med nya Tesla-bilar har invaderats av bärfisar - Foto: TT/Pixabay/Collage

Tesla-fartyg fullt med ohyra från Kina – Tvingas vända

Ett fartyg på väg från Kina till Australien lastat med tusentals Tesla-bilar fick vända efter att mängder av skadedjur upptäckts ombord.


Lastfartyget Glovis Caravel, som ska vara lastat med ett stort antal sprillans nya Tesla Model Y, har fått vända hem till Kina efter att en betydande insektsinvasion har upptäckts ombord.

Bland annat ska både skeppet och bilarna vara fulla med en asiatisk art av bärfisar, rapporterar Car Expert.

Glovis Caravel uppges ha en lastkapacitet på 6 500 bilar, och har cirkulerat på havet utanför Brisbane i flera veckor medan besättningen har försökt få bukt med problemet.

Kinesiska BYD snart störst på elbilar – kör om Tesla

Ett unikt ekosystem

Australien värnar starkt om sitt unika ekosystem, och är därför kända för sina hårda karantänkrav och regler kring att släppa in biologiskt material i landet.

Australiska myndigheter bekräftar att levande bärfisar samt andra biologiska säkerhetsrisker har hittats på fartyget.

Insekterna som hittats ombord anses utgöra en betydande risk för det australiska ekosystemet, främst på grund av den skada som de kan orsaka på grödor, frukt och prydnadsträd. 

Bärfisarna ger ifrån sig en obehaglig lukt när de känner sig hotade, och förstör frukter som äpplen, plommon och päron genom at suga i sig deras saft.

Anders fick trafikböter för 2 miljoner under 2023

Tesla jobbar på lösning

Innan fartyget och bilarna ombord får återvända till Australien måste de biologiska säkerhetsriskerna ombord reduceras till vad de australiska myndigheterna anser är en godtagbar nivå.

De kunder som väntar på en av bilarna ombord har fått besked om att Tesla utreder olika sätt för att de ska få sin bil snarast möjligt.

Ett alternativ är att kunderna får bilar från nästa omgång som produceras.

Sjukaste tillvalet hos Koenigsegg – kostar fem miljoner

Kina snart världens största bilexportör – satsar på Ryssland

Bil