Porsche USA
Den som väntar på en ny Porsche i USA kan få vänta länge - Foto: Porsche

Porsche portas från USA – bilar innehåller olagliga delar

Ett stort antal sprillans nya sportbilar av märket Porsche har fastnat i tullen i USA. Anledningen är att bilarna innehåller olagliga chip.


Alla nya Porsche-modeller, förutom Macan och 718, portades nyligen från att komma in i USA efter ett beslut från lokala myndigheter.

Resultatet är att ett stort antal sprillans nya lyxbilar har blivit stående i en amerikansk hamn i stället för att levereras till sina ägare. Det rapporterar Jalopnik.

Porsche visar uppdaterade Taycan – märkets snabbaste modell

Porsche håller tyst

Porsche är sparsamma med information kring orsaken till att bilarna stoppas av tullen, men problemet verkar bero på att bilarna innehåller chip som inte får tas in i landet.

Enligt en anonym källa kommer vissa bilar att skeppas vidare till andra länder, vilket skulle betyda att amerikanska kunder får vänta tills Porsche bygger dem en ny bil.

Det påstods tidigt från flera håll att chippen skulle ha sitt ursprung i Belarus, som USA har stränga sanktioner emot på grund av landets stöd för Rysslands krig i Ukraina.

Ännu en motgång för Polestar – köp på 45 000 elbilar pausat

Förnekar koppling till Belarus

Porsche var dock snabba med att höra av sig till Jalopnik och förneka uppgifterna om att Belarus är inblandat, och förtydligade att inga av de berörda bilarna kommer att skeppas vidare till andra länder.

De felande komponenterna ska i stället att bytas ut på plats i hamnen, och sedan skeppas vidare till kunderna. Vad som ligger bakom problemet vill man dock inte avslöja.

I meddelanden som löpande har skickats ut till kunder för att hålla dem uppdaterade om situationen bekräftar man dock att det handlar om en tullfråga, och att problemet beror på en mindre elektronisk komponent.

Ryktet inom Tesla – stora avskedningar på ingång

En utdragen process

Problemet ser ut att leda till att många kunder får vänta väldigt länge på sina bilar.

Vissa användare på Rennlist, som är ett forum för Porsche-entusiaster, rapporterar att deras bilar var färdigställda vid fabriken så tidigt som i november, men att de nu antingen sitter fast i amerikanska hamnar eller inte ens har lämnat Tyskland.

Detta kan de se då Porsche har en funktion där kunden får uppdateringar om som bil stegvis från beställningen tills den dag den levereras.

Huruvida Porsche kommer att stöta på andra problem på andra marknader är i dagsläget oklart.

Ford skrotar typ av självkörning – värdelöst för kunderna

Bil