Tesla och Musk planerar avskedningar
Tesla har skickat ut en oroväckande fråga till sina mellanchefer - Foto: Tesla/Alessandra Tarantino/TT

Ryktet inom Tesla – stora avskedningar på ingång

Tesla går igenom en period av låg tillväxt enligt företagets vd Elon Musk, och nu går rykten om stundande avskedningar inom företaget.


Farhågorna om att Tesla snart börjar att göra sig av med anställda är grundade i en kortfattad fråga som skickades ut till chefer och arbetsledare vid företagets fabrik i Texas.

Cheferna fick uttala sig om huruvida deras anställda är kritiska för företaget, vilket enligt Bloomberg har lett till farhågor inom företaget om att stora avskedningar står för dörren.

BMW visar nya el-kombin i5 Touring

Ska svara för varje anställd

Cheferna ska svara antingen ja eller nej på frågan för alla sina anställda på individnivå.

Tesla skickade ut frågan i samma veva som många anställda fick sina ordinarie utvecklingssamtal inställda, enligt Bloombergs källor.

Det finns inte några rapporter om att liknande frågor har ställts vid Teslas anläggningar i Europa.

Nya F1-teamet Stake visar sin nya bil – och stäms av staten

Positivt för Tesla-aktien

Tesla-aktien steg med 1,34 procent under onsdagen. Totalt sett har företaget, som är det högst värderade bilmärket i världen, tappat nästan 25 procent av sitt värde hittills i år.

Rapporten om den oroväckande frågan till cheferna kommer bara några veckor efter att företagets vd Elon Musk varnat om minskad försäljningstillväxt i närtid.

Avskedningar kan vara ett sätt för företaget att spara pengar.

Range Rover-kunder rasar – nekas försäkring i huvudstaden

En momentan svacka

Enligt Musk befinner sig företaget för tillfället mitt mellan två perioder av stark tillväxt.

Den förra perioden kretsade kring lanseringen av Tesla Model 3 och Model Y, och nästa starka tillväxtperiod väntas komma tack vare en ny, billigare modell om några år.

Företaget upplever för tillfället också minskade marginaler, minskad efterfrågan och ökad konkurrens – exempelvis från kinesiska konkurrenter.

Musk har även uttryckt farhågor om att kinesiska biltillverkare kommer att bli allt tuffare att konkurrera med, och kinesiska BYD sålde mycket riktigt fler elbilar än Tesla under det sista kvartalet 2023.

Elon Musk: Kinesiska elbilar kommer “krossa” konkurrenterna

Bil