Elbil
Tusentals svenskar ångrar att de köpte elbil - Foto: Henrik Montgomery/TT

Många ångrar sin elbil: Här är främsta anledningen

Elbilar är bra på många sätt, men de är samtidigt långt ifrån felfria. I takt med att allt fler skaffar elbil kommer således allt fler ångra sitt köp. Elbolaget Tibber har gjort en undersökning kring elbilsägarnas tankar om sina elbilar. Bland dem som ångrar sitt köp dominerar ett skäl över alla andra.


Studien genomfördes av Nordstat på uppdrag av Tibber mellan den 22 januari och den 5 februari 2024, och innehåller svar från 1 000 svenska elbilsägare.

Lyckligtvis verkar majoriteten inte sitta och deppa över att de har en elbil på uppfarten, utan 84 procent uppger att de inte ångrar sitt köp.

Kenny Bräck överlevde högsta G-kraften någonsin

Tiotusentals ångerfulla elbilister

Att 84 procent inte ångrar sitt köp betyder dock att 16 procent av landets elbils-förare ångrar sitt köp. Räknat på Sveriges 300 000 elbilar innebär det att närmare 50 000 bilister ångrar att de köpte elbil.

34 procent av dessa anger dålig räckvidd som det främsta skälet för sitt missnöje. Det näst vanligaste skälet, angivet av 11 procent av de som ångrar sitt köp, är att det är för svårt att hitta laddmöjligheter.

7 procent av de svarande att de ångrar elbilsköpet på grund av att laddningen är för dyr, medan 5 procent tycker att det är för krångligt att ladda.

Viktiga detaljen när du köper däck – Lätt att bli lurad

Satsa på bra räckvidd

Den enklaste åtgärden för att slippa ångra sitt köp av elbil förefaller således vara att köpa en med så väl tilltagen räckvidd som möjligt.

– Även om elbilens räckvidd har varit föremål för omfattande diskussioner, verkar majoriteten av elbilsägarna generellt sätt vara nöjda med sina bilar. Jag är även glad att se att majoriteten av elbilsägare inte verkar tycka att det är dyrt eller krångligt att ladda sin elbil, vilket är en vanlig missuppfattning, säger Tibbers bilexpert Tobias Aspenberg.

Hela 61 procent av elbilsägarna svarar också att de har bättre koll på sin elkonsumtion överlag sedan de skaffade sin elbil.

Easypark och Aimo har oskäliga villkor – säger myndighet

Här är de fyra svenskarna som tävlar i IndyCar 2024

Bil