Jeep
Jeep Avenger är ett Italiensk-amerikanskt hopkok - Foto: Jeep

Nya hybriden från Jeep har italienska rötter: Vi har provkört

Jeep Avenger i elbil-version blev årets bil i Europa 2023, och nu har modellen även kommit som mildhybrid. Bilen tar sikte på det glesnande undre skiktet av B-suv-segmentet, och kan vara den mest tillmötesgående Jeep-modellen någonsin. Vi har provkört bilen i Italien.


Fortkörning kostar dig tusenlappar – även utan böterAtt Jeep Avenger e-Hybrid är en mildhybrid betyder att den har en elmotor som stöttar bensinmotorn, men som inte kan driva bilen på egen hastighet över några väsentliga sträckor. Poängen är förbättrad effektivitet, och därmed bränsleekonomi.

Avenger är till skillnad från traditionella Jeep-modeller inte utvecklad i USA för den amerikanska marknaden, utan i Italien med europeiska preferenser som fokus.

Fått p-böter? Gör inte så här – då kan bilen få körförbud

En ny typ av Jeep

Märket Jeep förknippar nog många med kapabla, fyrhjulsdrivna terrängbilar med stora motorer, som på senare år har blivit allt bättre och bekvämare som vardagsbilar.

Avenger är en ny typ av Jeep - Foto: Jeep

Avenger e-Hybrid har emellertid ingen fyrhjulsdrift eller difflås, utan håller till godo med en snål liten bensinmotor och framhjulsdrift. Framkomlighet i terrängen ska bilen ändå bjuda på tack vare moderna förarstödsystem.

Tanken är att modellen ska locka till sig en för Jeep ny målgrupp, men frågan är om bilen ändå kan behålla Jeeps kärnvärden.

En kompakt muskelknutte

Det första intrycket som Jeep Avenger ger är att den är både tuff och väl tilltagen.

När man tittar på dimensionerna inser man emellertid att skenet bedrar. I själva verket är bilen riktigt kompakt, och både kortare och smalare än exempelvis Skoda Fabia.

Rent designmässigt utstrålar bilen dock kompetens, med intrycket av en kortväxt bodybuilder.

Billig elbil från Tesla blir inte verklighet – säger insiders

Kompakt interiör

Även interiören, med sin retro-moderna design, framstår som större än vad den egentligen är. Långa förare får plats bakom ratten utan problem, men med förarsätet bakskjutet är benutrymmet bak närmast obefintligt.

Även huvudutrymmet är marginellt, med en kortare förare duger baksätet för kortare turer. Bagageutrymmet imponerar dock med en volym på 380 liter, och det ska noteras att det finns mer utrymme i hybridversionen av Avenger i den rena elbilen.

Interiören har en retro-modern design - Foto: Jeep

Kvalitetsmässigt bjuder interiören på ganska hårda och plastiga material vilket känns lite billigt, men man har inte snålat på viktiga detaljer som stolarna.

Instrumenthuset är helt digitalt i alla utom den billigaste versionen av bilen, och ovanför mittkonsolen finner vi ett responsivt och högupplöst MMI-system med trådlöst Android Auto och Apple CarPlay integrerat.

Designen är funktionell med gott om fysiska knappar för viktiga funktioner som klimatanläggningen, samt gott om förvaringsutrymmen.

Därför blir det så långa laddköer – många gör fel

En trevlig körupplevelse

Väl ute på de italienska vägarna imponerar Jeep Avenger e-Hybrid.

Ute på vägen är nya Jeep Avenger e-Hybrid väldigt lättkörd, och den fyrkantiga formen innebär att man alltid har koll på var bilen är placerad på vägen. Den väl tilltagna motorhuven ger också, i kombination med ett förtroendeingivande chassi, en viss storbilskänsla. 

Trots tvåhjulsdriften klarar bilen tuffare terräng - Foto: Jeep

Jämfört med de flesta mildhybrider är Avenger ovanligt villig att köra på ren eldrift, och påminner snarare mer om en traditionell fullhybrid. Eldriften fungerar också bra ihop med den trecylindriga förbränningsmotorn på 100 hästkrafter.

Drivlinan känns välkalibrerad och följsam. Eldriftens vridmoment och den sexstegade dubbelkopplingslådan gör stadskörningen mer avslappnad, och övergången mellan el- och hybriddrift är sömlös.

Fortkörning kostar dig tusenlappar – även utan böter

En kompetent stadsjeep

Jeep Avenger e-Hybrid är inte något terrängätande monster, utan snarare en särskilt kompetent stadsjeep.

Den höga markfrigången må inte komma till användning särskilt frekvent i vildmarken, utan snarare över potthål och kanter i stadstrafik. Bilen är liten, med begränsade innerutrymmen som följd, men både drivlinan och köregenskaperna övertygar.

Avenger är en kompetent stadsjeep - Foto: Jeep

Prismässigt ligger den också bra till. Avenger e-Hybrid har ett grundpris på 319 900 kronor, vilket är 150 000 kronor billigare än den helt eldrivna versionen.

Modellen bjuder inte nödvändigtvis på klassisk Jeep-anda, men har definitivt potentialen att locka nya kunder till Jeep.

Första intryck av Jeep Avenger e-Hybrid: 3,5/5

Jeep Avenger e-Hybrid (2024)
Motor: 1-liters I4, bensin, elmotor, 100 hästkrafter, 205 newtonmeter
Kraftöverföring: 6-stegad dubbelkopplingslåda, framhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h: 10,4 sekunder
Toppfart: 184 km/h
Vikt: 1 280 kg
Mått (längd/bredd/höjd): 4084/1776/1536 mm
Pris: Från 319 900 SEK

Bil