Billig Tesla
Elon Musk svarar på ryktena om billiga Teslan - Foto: Ebrahim Noroozi/TT/Tesla

Billig elbil från Tesla blir inte verklighet – säger insiders

Tesla har i flera år haft det uttalade målet att lansera en billig elbil med ett pris på runt 25 000 dollar, motsvarande knappt 270 000 kronor. Nu har det dock kommit rapporter om att projektet med att bygga en billig elbil är skrotat. Elon Musk har svarat på ryktena.


Teslas vd Elon Musk har upprepade gånger lovat både kunder och aktieägare att bilmärket ska lansera en billig elbil med en prislapp på 25 000 dollar, motsvarande knappt 27 000 kronor.

Senast i januari sade Musk att produktionen av modellen ska dra i gång under den andra halvan av 2025.

Nu rapporterar Reuters emellertid att planerna för den nya billiga modellen har skrotats. Man tror att detta delvis motiveras av att marknaden håller på att fyllas av från billiga elbilar från Kina.

Därför blir det så långa laddköer – många gör fel

Billig elbil får vänta

Rapporten om att man väntar med att bygga en billig elbil kommer från två källor inom Tesla, som fick informationen vid möten där många anställda närvarade.

Mötena ska ha ägt rum under slutet av februari och början av mars enligt källorna. Anställda ska också ha uppmanats att inte underrätta företagets leverantörer “om projekt-cancelleringen".

En av källorna angav att anledningen till den ändrade strategin var att “Elons direktiv är att satsa allt på Robotaxi.

Robotaxi är den självkörande taxi som Tesla under många år lovat att leverera. En tredje källa bekräftar att den billiga elbilen överges till fördel för Robotaxi.

Fortkörning kostar dig tusenlappar – även utan böter

“Reuters ljuger”, säger Tesla-vdn

Teslas vd Elon Musk har besvarat uppgifterna på X, tidigare Twitter, genom att säga att “Reuters ljuger (igen)”.

Strax efteråt kom ytterligare ett meddelande från Musk, som löd “Tesla Robotaxi avtäckning den 8/8”. Det ser alltså ut som att Robotaxi kommer att visas upp i slutet av sommaren.

Det återstår att se var och hur Teslas Robotaxi kan användas, då det i dagsläget finns en hel del praktiska och legala hinder för självkörande bilar.

Det återstår också att se om uppgifterna om cancelleringen av Teslas billiga elbil är korrekta.

Volvo ska bygga eldriven skåpbil med Renault

1 av 4 elbilar i Europa väntas komma från Kina – redan i år

Bil