Prevost bygger allt från vanliga bussar till ultralyxiga husbilar.
Prevost bygger allt från vanliga bussar till ultralyxiga husbilar. - Foto: Prevost/Volvo

Superlyxiga husbilen från Volvo: Kostar 30 miljoner

Volvo Bussar AB är en av världens största tillverkare av bussar, något som kan härledas till det flertal märken som ingår i koncernen. En av dessa är Prevost, tillverkare av några av världens lyxigaste husbilar.


Marknaden för extravaganta husbilar i USA är enorm, inte minst då det i många stater går att ratta ett 25 ton tungt ekipage på motsvarigheten till ett B-körkort.

Därför var Saab ett dåligt märke - enligt GM-chefen

Prevost har enormt mycket gemensamt med Volvo. (Foto: Prevost)

Volvo husbil med extra allt

Den amerikanska definitionen av lyx är egentligen bara att addera mer av allt. Exakt det har varit receptet för Prevost Marathon Coach, en 13,7 meter lång bjässe med en boyta på uppåt 40 kvadratmeter.

Det rör sig alltså om en buss som har konverterats för att man ska kunna bo i den, något som inte är helt ovanligt i USA. I Europa brukar ombyggnationer i stället baseras på skåpbilar.

Kör du dieselbil? Spara 100-lappar på macken

Lägenhet eller buss? (Foto: Prevost)

Ingen skandinavisk minimalism 

Golvet i Prevost Marathon Coach är av stuket marmorimitation, det finns två toaletter, en dusch med kakel, luckor i fanér, flertalet TV-skärmar, en tvättmaskin och torktumlare, enorma förvaringsutrymmen och ett fullstort vardagsrum.

Det går även att fälla ut sidorna på husbilen för att maximera innerutrymmena. Prevost skryter dessutom om att deras fordon är designade för att gå ”långt över 160 00 mil” vilket är perfekt för ett långt liv ute på vägarna.

Nya Mercedes-Benz Vito provkörd - med både eldrift och diesel

Prevost är populära hos kändisar. (Foto: Prevost)

En husbil med osvensk prislapp

Priset för denna opulenta skapelse är 2,8 miljoner dollar, motsvarande 30,4 miljoner svenska kronor.

Under huven ruvar en Volvo D13-motor på 500 hästkrafter och det finns flera hårdvarurelaterade likheter mellan en Prevost och de Volvo-bussar vi ser ute på svenska vägar.

För att få köra en Prevost i Sverige krävs D-behörighet på körkortet och frågan är hur många campingar som har möjlighet att ta emot ett 25 ton tung rullande hus

Världens dyraste bil - topplistan 2024

Bil
/