Miljozon
Snart stängs många bilar ut från kvarter i centrala Stockholm - Foto: Transportstyrelsen

Miljözonen i Stockholm nu klubbad – Moderaterna rasar

Debatten kring införandet av miljözon klass 3 i centrala Stockholm har varit het, med många turer fram och tillbaka. Nu har den nya miljözonen emellertid klubbats igenom. Moderaterna ger sig emellertid inte, och lovar att överklaga beslutet.


Beslutet om den nya miljözonen klubbades under måndagen i Stockholms kommunfullmäktige. Detta efter att miljözonen granskats av EU-kommissionen, som gav grönt ljus i april.

Från den 31 december 2024 råder det därmed ett förbud om bensin- och dieselbilar inom ett område i Stockholms centrala delar.

Tanken är att miljözonen ska vara ett första steg mot att göra Stockholms innerstad helt utsläppsfri senast år 2030.

Läs även: Därför var Saab ett dåligt bilmärke – enligt GM-chefen

180 000 kvadratmeter stängs av

Förbudet kommer att gälla i ett område på 20 kvarter och 180 000 kvadratmeter mellan Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen.

Inom detta område kommer inga bilar med bensin- eller dieselmotorer att vara tillåtna. Det gäller även laddhybrider som kör på el vid tillfället.

Undantag ges dock bland annat till sjukvårdstransporter, räddningstjänst, samt polis- och utryckningsfordon. Även motorcyklar och mopeder kommer att vara tillåtna inom området.

– Vi är stolta över att leda omställningen till en framtid som är byggd för människor, snarare än fossila bränslen, säger Stockholms stads trafikborgarråd Lars Strömgren (MP) i ett pressmeddelande.

Läs även: Explosion på elbuss i Norge – en allvarligt skadad

Moderaterna ska fälla miljözonen

Enligt det moderata oppositionsborgarrådet Dennis Wedin är beslutet inte ordentligt underbyggt och man planerar därför att överklaga det till Länsstyrelsen, rapporterar SVT.

Enligt Dennis Wedin har man exempelvis inte presenterat varför just det aktuella området är särskilt miljökänsligt. Enligt Dennis Wedin har man inte heller fört en dialog med företagarna i närområdet.

Flera branschorganisationer, bland annat Sveriges Bussföretag och Svensk Handel, har också ifrågasatt planerna på miljözonen, rapporterar Bussmagasinet. Branschorganisationerna hävdar dock att man fått ett kallsinnigt och likgiltigt bemötande från trafikborgarrådet Lars Strömgren.

Dennis Wedin ifrågasätter också huruvida det finns tillräckligt med laddstolpar i området, och ser risken att den trafik som inte kommer att vara välkommen i zonen i stället leds om till bostadsområden.

Lars Strömgren menar snarare att miljözonen kommer att ge ringar på vattnet, och leda till en högre grad elbilar i hela staden. Det framhåller han i en intervju med SVT.

Läs även: Är elbilar framtiden? Allt fler svenskar negativt inställda

Läs även: Tesla-appen du ska undvika: Kan lura dig på 1 000-tals kronor

Bil