Motoroljan
Att ha rätt olja är livsviktigt för motorn - Foto: Adam Ihse/TT

Vad betyder numren på motoroljan? Här är svaret

0W-30, 5W-30 eller 10W-40. Vad betyder egentligen numren på motoroljan? Här reder vi ut begreppen. Ett av numren är särskilt viktigt att ha koll på i Sverige.


Motoroljan fyller flera viktiga funktioner i en bilmotor, då den inte bara smörjer motorns inre delar, utan exempelvis även rengör och tillhandahåller kylning.

När det är dags för att fylla på eller byta oljan är det lätt att förvirras av de olika klasserna av motorolja som finns att välja mellan.

Läs även: Svenska vd:n räknade fel: Mercedes vaskar framtida elbilar

En fråga om viskositet

Det numren på motoroljan indikerar är dess viskositet, eller hur trögflytande den är, vid olika temperaturer.

Formatet är i regel ett en- eller tvåsiffrigt nummer i kombination med ett W, följt av ett bindestreck och ett tvåsiffrigt nummer.

Det första numret i kombination med W indikerar oljans viskositet när den är helt kall. Det andra numret indikerar oljans viskositet när motorn är uppe i arbetstemperatur, mer specifikt vid 100 grader celcius.

I de flesta fall är det bästa valet för en vardagsbil att helt enkelt köpa den motorolja som rekommenderas i bilens instruktionsbok.

Läs även: Bilen som kan vara värd 4,1 miljarder kronor

W-numret är viktigt på vintern

Det finns dock ett undantag, och det är om man bor på en plats som upplever extremt låga temperaturer. Då gäller det att tänka till när man väljer motorolja.

W på motoroljan står för “winter”, eller “vinter” på svenska, och är särskilt viktigt för bilar som körs på vintern. Olja blir nämligen mer trögflytande ju kallare den blir.

Väljer man en olja som är för tjock när den är kall är risken att den inte smörjer motorn ordentligt vid låga temperaturer, då oljepumpen inte klarar av att pumpa runt den ordentligt. Detta leder i sin tur till stort motorslitage vid kallstart.

Den mest lättflytande oljan vid kallstart är betecknad 0W, och smörjer ordentligt hela vägen ner till –35 grader celsius. Beteckningarna stiger efter detta i grader av fem. 5W klarar kallstart ner till –30 grader, 10W ner till –25 och så vidare.

Läs även: Farliga felet i nya elbilen – säkerhetsbältet kan lossna

Läs även: Bästa bilmärket i Sverige 2024 – bilägarna säger sitt

Bil