Batteriet i elbil
Att behöva byta batteri i en elbil blir lätt dyrt - Foto: Volkswagen

Hur länge håller batteriet i en elbil? Ny studie ger svar

Den stora risken många ser med att köpa en äldre elbil är att batteriet måste bytas för dyra pengar, men frågan är hur ofta detta egentligen händer. En ny rapport har svaret.


En begagnad elbil kan vara ett mycket ekonomiskt färdmedel, men det förutsätter att den inte drar på sig dyra reparationskostnader.

Batteriet är en av de dyraste komponenterna i en elbil, och skulle det haverera när garantin gått ut riskerar det således att bli en diger kostnad för ägaren av bilen.

Detta är ett vanligt argument till varför man inte vågar köpa sig en begagnad elbil, men frågan är hur orolig man egentligen behöver vara?

Så ofta går batteriet i en elbil sönder

Recurrent Auto är ett amerikanskt företag specialiserat på att utveckla en plattform för begagnade elbilar, och har sammanställt statistik från 20 000 elbilar för att se hur ofta batterierna havererar.

I genomsnitt har 2,5 procent av elbilarna i statistiken fått sina batterier bytta, men den siffran berättar bara halva historien.

Läs även: Råkat tanka bensin i dieselbil? – så allvarligt är det

Äldre elbilar havererar oftare

Statistiken tittar på elbilar byggda från 2011 till 2024, och antalet batteribyten är kraftigt koncentrerat till de äldre bilarna.

Runt 30 procent av alla elbilar byggda 2011 har fått ett nytt batteri under sin livstid, och för elbilar från modellåren 2011 till 2015 ligger snittet på 15 procent.

Tittar man däremot på elbilar tillverkade från 2016 och framåt ligger antalet vagnar som har fått ett nytt batteri på under 1 procent, om man undantar de modeller som har återkallats och fått batteriet bytt på garantin.

Läs även: Kändisarna som är portade av Ferrari

Utvecklingen går framåt

Att äldre bilar går sönder oftare är knappast förvånande, men den stora skillnaden i haverier mellan perioderna 2011 till 2015 och 2016 till 2024 förklaras också av att elbilar är ett ganska nytt fenomen.

Mellan 2011 och idag har utvecklingen gått framåt med stormsteg. Moderna elbilsbatterier är bättre uppbyggda, och systemen som tar hand om dem inuti bilen är också bättre.

Detta påpekar Recurrent bidrar till batteriernas livslängd.

Läs även: Volkswagen bekräftar: Då lanserar vi superbillig elbil

Ska eftermarknaden komma till undsättning?

Baserat på statistiken kan det alltså vara vanskligt att köpa en äldre elbil, medan en modernare vagn av nyare årgång troligtvis är ett mer säkert köp.

På sikt är det inte heller orimligt att anta att priserna för att stoppa ett nytt batteri i sin elbil kommer att sjunka markant.

Det är visserligen i många fall inte ekonomiskt försvarbart att byta batteriet i en äldre elbil till ett helt nytt från tillverkaren, men så är också fallet om man råkar ut för ett motorhaveri i en bensinbil med några år på nacken.

Då köper man inte en sprillans ny motor från tillverkaren, utan en begagnad som en skrotfirma exempelvis har räddat ur en krockad bil.

På samma sätt kommer det troligtvis förr eller senare att skapas en eftermarknad som tillhandahåller och reparerar begagnade elbilsbatterier. Liknande lösningar finns exempelvis redan för äldre versioner av äldre versioner av Toyotas hybrid Prius.

Läs även: Trots klimatkrisen: Svenskarna fortsätter att välja bilen

Bil