I snart två år har Emma Johansson i Kungshamn i Bohuslän utsatts för grovt näthat. Det startade redan när hon var tolv år.
1 av 6
I snart två år har Emma Johansson i Kungshamn i Bohuslän utsatts för grovt näthat. Det startade redan när hon var tolv år. - Foto: Privat / Skärmdump / Pressbild ask.fm
Då började hon attackeras av näthat på Ask.fm, ett socialt medium där folk kan skicka frågor till varandra.
2 av 6
Då började hon attackeras av näthat på Ask.fm, ett socialt medium där folk kan skicka frågor till varandra. - Foto: Skärmdump från ask.fm
"Vissa dagar kan jag hantera det. Men vissa dagar känns det bara som att det är lönlöst. Då mår jag skit", säger hon.
3 av 6
"Vissa dagar kan jag hantera det. Men vissa dagar känns det bara som att det är lönlöst. Då mår jag skit", säger hon. - Foto: Skärmdump från ask.fm
"Efter att jag går och läser vad folk skriver om mig dag ut och dag in hamnar självförtroendet tillslut på botten", berättar Emma.
4 av 6
"Efter att jag går och läser vad folk skriver om mig dag ut och dag in hamnar självförtroendet tillslut på botten", berättar Emma. - Foto: Skärmdump från ask.fm
Emma Johansson har ingen aning om varför hon utsätts för näthat eller vem som kan tänkas ligga bakom det. Hon har även polisanmält trakasserierna flera gånger.
5 av 6
Emma Johansson har ingen aning om varför hon utsätts för näthat eller vem som kan tänkas ligga bakom det. Hon har även polisanmält trakasserierna flera gånger. - Foto: Privat
Egentligen finns det inga särskilda lagar för hat och trakasserier på nätet. Enligt polisen gäller samma regler där som på skolgården. Men näthat kan ändå handla om brott som olaga hot, ofredande, förolämpning eller förtal.
6 av 6
Egentligen finns det inga särskilda lagar för hat och trakasserier på nätet. Enligt polisen gäller samma regler där som på skolgården. Men näthat kan ändå handla om brott som olaga hot, ofredande, förolämpning eller förtal. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Emma, 14: Näthatet fick mig att vilja begå självmord

Förolämpningar och kränkningar har blivit hennes vardag. I snart två år har Emma, 14, utsatts för grovt näthat. Samtidigt har polisen svårt att hjälpa henne.


I snart två år har Emma Johansson i Kungshamn i Bohuslän utsatts för grovt näthat. Det startade redan när hon var tolv år och gick i årskurs sex. Då började hon attackeras av näthat på Ask.fm, ett socialt medium där folk kan skicka frågor till varandra.

– Först brydde jag mig inte så jättemycket om det. Men sen trappades det upp. Jag fick mer och mer, och det blev grövre och grövre. Nu när jag går i åttan får jag över tio stycken riktigt grova Ask-frågor varje dag, säger Emma Johansson till Nyheter24.

Bildkälla: Skärmdump från ask.fm

I dag är Emma Johansson 14 år. Sedan näthatet mot henne startade har hon blivit deprimerad. Hon har även försökt skada sig själv flera gånger, och även varit nära att ta sitt liv på grund av näthatet.

– Vissa dagar kan jag hantera det. Men vissa dagar känns det bara som att det är lönlöst. Då mår jag skit. Efter att jag går och läser vad folk skriver om mig dag ut och dag in hamnar självförtroendet tillslut på botten, säger hon.

Emma Johansson har ingen aning om varför hon utsätts för näthat eller vem som kan tänkas ligga bakom det. Hon har även polisanmält trakasserierna flera gånger.

– Men det har inte hänt så mycket. Antingen har polisen lagt ner det eller så har de sagt att de inte har resurser. De har till och med sagt att de "har bättre saker för sig".

Hur känns det att höra?

– Det känns skit. Det är inte bara jag som drabbas av det här, säger hon.

Bildkälla: Skärmdump från ask.fm

Egentligen finns det inga särskilda lagar för hat och trakasserier på nätet. Enligt polisen gäller samma regler där som på skolgården. Men näthat kan ändå handla om brott som olaga hot, ofredande, förolämpning eller förtal. Problemet många gånger är bara att den här typen av brottslighet på nätet fortfarande är relativt ny för polisen.

– Det finns ett strukturellt problem inom polisen i Sverige, en generell okunskap om vad man kan och inte kan göra när det gäller den här sortens brott. Där pågår ett internt arbete för att höja kunskapsnivån, säger Jens Ahlstrand, chef för regionala utredningssektionen för polisregion väst.

Han berättar att polisen gör enskilda bedömingar runt om i landet när det gäller anmälningar om näthat.

– Min uppfattning är att många av de här ärendena skrivs av i ett väldigt tidigt skede, säger Jens Ahlstrand.

Bildkälla: Skärmdump från ask.fm

Nyheter24 har pratat med polisen om problemen med att utreda nätbrott.

Har du också drabbats av näthat? Hör gärna av dig till oss på tips@nyheter24.se.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du drabbats av näthat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.