En bild på Roger Haddad, en skärmdump från Facebookvåldtäkten och en bild på en polisbil.
1 av 2
Under året har Nyheter24 intervjuat politiker och makthavare om näthat. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Facebook
En bild på Roger Haddad från Liberalerna.
2 av 2
Nu har turen kommit till Liberalerna och Roger Haddad som är partiets rättspolitiska talesperson. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Roger Haddad (L): Digitala våldtäkter har blivit ett problem

Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.


Under året har Nyheter24 bland annat gjort intervjuer med Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, och Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, om vad de vill göra för att få slut på näthatet.

Nu har turen kommit till Liberalerna och Roger Haddad som är partiets rättspolitiska talesperson. Han tycker att mycket av hatet på nätet idag bottnar i främlingsfientlighet, men också att flickor och kvinnor drabbas av hot och trakasserier endast på grund av sitt kön.

Generellt sett har det blivit tuffare i Sverige på sociala medier, menar Roger Haddad.

– Samtidigt är medvetenheten större idag och fler vet att man kan anmäla och att det numera finns lagrum som kriminaliserar vissa handlingar på nätet, säger han till Nyheter24.

Roger Haddad, rättspolitiska talesperson för Liberalerna. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Ett stort problem med hat och hot på nätet är att många tror att de kan bete sig hur som helst där.

Framför allt är unga människor drabbade och utsatta, menar Roger Haddad.

– Vi ser i olika mätningar när det gäller hot, men också mobbning, att det främst drabbar ungdomar, till exempel elever i skolan. Det är väldigt många som mår riktigt dåligt av detta och det är viktigt att skolan, föräldrarna och rättsväsendet – om det går så långt – ingriper.

Skärmdump från den uppmärksammade Facebookvåldtäkten.

Roger Haddad är bekymrad över situationen. Han är orolig över hot, mobbning och ofredande, men också grova våldtäkter som sker fysiskt, filmas och sedan läggs ut på nätet.

– Det har även kommit domar på så kallade digitala våldtäkter där personer på distans utnyttjar en person sexuellt genom att spara bilder eller filmer och sedan sprida allt på nätet, säger Roger Haddad.

Vad vill Liberalerna göra för att stoppa näthatet?

– Vi medverkade 2014 till att en utredning tillsattes för att skydda enskildas integritet på nätet. Brottsrubriceringen olaga integritetsintrång infördes i juli 2017 som ett resultat av detta.

Förutom detta har Liberalerna även drivit frågan om att göra det brottsligt att sprida hämndporr och att straffet för det ska bli hårdare.

– Utöver lagstiftning vill vi göra större satsningar än regeringen på fler poliser som fler utredare för att bättre utreda och lagföra personer som begår den här typen av allvarliga brott, säger Roger Haddad.

Se även No hate-filmen där kändisar står upp mot näthat:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du drabbats av näthat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.