Polisen fortsätter att kämpa mot den illegala droghandeln på nätet.
1 av 4
Polisen fortsätter att kämpa mot den illegala droghandeln på nätet. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Skärmdump
En av de största sajterna heter Flugsvamp.
2 av 4
En av de största sajterna heter Flugsvamp. - Foto: Skärmdump från Flugsvamp
Men enligt Emil Eisersjö, chef underrättelsesektionen på polisens nationella operativa avdelning, har polisen koll på "samtliga svenska marknadsplatser på darknet som säljer narkotika".
3 av 4
Men enligt Emil Eisersjö, chef underrättelsesektionen på polisens nationella operativa avdelning, har polisen koll på "samtliga svenska marknadsplatser på darknet som säljer narkotika". - Foto: TT Nyhetsbyrån
Under 2017 har hittills åtta personer i sju olika ärenden dömts för narkotikahandel på darknet. Totalt har 43 års fängelse utdelats, enligt Emil Eisersjö.
4 av 4
Under 2017 har hittills åtta personer i sju olika ärenden dömts för narkotikahandel på darknet. Totalt har 43 års fängelse utdelats, enligt Emil Eisersjö. - Foto: TT Nyhetsbyrån

8 dömda för knarkhandel på darknet – bara i år

Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.


Förra året gjorde Nyheter24 en granskning av Sveriges största knarksajt Flugsvamp. Sajten ligger på darknet, en skyddad och hemlig del av internet där det både krävs en speciell programvara och att man vet den exakta adressen för att hitta dit.

– Vår målsättning på kort och medellång sikt är att göra det enklare och säkrare för brukare av illegala substanser att få tag i sin narkotika. På längre sikt hoppas vi att vi med vårt goda exempel ska kunna påverka den svenska narkotikapolitiken i en mer liberal riktning, sa administratörerna bakom Flugsvamp i en exklusiv intervju med Nyheter24 då.

Sedan dess har polisen fortsatt kämpa mot den illegala droghandeln på nätet.

Enligt Emil Eisersjö, chef underrättelsesektionen på polisens nationella operativa avdelning, har de koll på "samtliga svenska marknadsplatser på darknet som säljer narkotika".

– Men den dominerande är Flugsvamp 2.0, säger han till Nyheter24.

Bildkälla: Skärmdump från Flugsvamp

Men det är inte bara på darknet som droger säljs, utan även via vanliga hemsidor på det så kallade "öppna nätet", enligt Emil Eisersjö.

– Det säljs även narkotika via sociala medier som Facebook, Instagram eller via appar som Wick. Polisen jobbar med att identifiera, kartlägga och lagföra dessa säljare eller andra lämpliga åtgärder mot dem. Närmare kan vi inte beskriva detta, då vi inte vill prata om våra metoder, säger han.

Vi ser att Flugsvamp fortfarande verkar ligga kvar. Hur ser polisens arbete ut med att plocka bort den?

– Eftersom Flugsvamp 2.0 ligger på Tor-nätverket försvårar det för svensk polis att kunna hitta de personer som ligger bakom marknadsplatsen. Då FBI tagit ner internationella marknadsplatser som "Silk Road" och "Alphabay" har de använt sig av annan lagstiftning som inte är förenlig med svensk lagstiftning samt haft en helt annan resursförstärkning över tid.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Brottet som de personer som driver Flugsvamp begår är synnerligen grovt narkotikabrott eftersom de tar ut procentsats i betalning på varje affär som görs mellan köpare och säljare på marknadsplatsen, enligt Emil Eisersjö.

– Eftersom nuvarande lagstiftning inte tillåter kontroll av inrikesposten går det därför inte heller att säga exakt hur mycket narkotika som säljs via darknet eller öppna nätet. Avsaknaden av kontroll innebär att det inte heller går att mäta hur mycket narkotika som skickas med inrikesposten.

Under 2017 har hittills åtta personer i sju olika ärenden dömts för narkotikahandel på darknet. Totalt har 43 års fängelse utdelats, enligt Emil Eisersjö.

Den här typen av brott är prioriterat av polisen. 2015 började man göra en omorganisation genom att starta ett nytt nationellt IT-brottscentrum. Nu är satsningen på plats.

Satsningen innebär bland annat att polisens nationella operativa avdelning anställer ytterligare ett 30-tal personer som har specialistkunskaper inom det här området.

– Det ska också utbildas ett flertal utredare från Noa för att bättre kunna hantera it-forensiskt material. I februari i år togs också beslut om att inrätta regionala it-brottscentrum i polisens sju regioner. Den regionala verksamheten är nu under uppbyggnad och kommer att vara en väsentlig del i utredningsarbetet av dessa brott, säger Emil Eisersjö.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du till darknet?
Tack för din röst!