Anders Ygeman: Straffa den som sprider hämndporr

Varken polisen eller lagstiftningen verkar hänga med i det växande problemet som är näthatet. Här är vad regeringen vill göra åt saken.


Nyheter24 har tidigare berättat om Emma Johansson i Kungshamn som fått utså grovt näthat i snart två år, en psykisk terror som bland annat fått henne vilja ta sitt eget liv.

Samtidigt har polisen svårt att bekämpa näthatet. Detta eftersom att det dels inte finns några särskilda lagar för trakasserier på nätet, och dels att det ofta finns en stor okunskap inom polisen för vad som gäller när det kommer till näthat, helt enkelt eftersom den här typen av brottslighet på nätet fortfarande är relativt ny för polisen.

Det vill regeringen förändra. Inrikesminister Anders Ygeman (S) berättar för Nyheter24 att man nu vill skärpa lagstiftningen för att få bort hatet på nätet.

– Det du och jag uppfattar som hot på nätet ska vara straffbart, inte att det måste vara ett explicit hot som den nuvarande lagstiftningen gör gällande. Vi vill också att den som publicerar stötande material på nätet, så kallad hämndporr, ska kunna bli skyldig att plocka ner det innehållet.

När det kommer till polisens okunskap om att utreda näthat menar Anders Ygeman att lösningen på problemet är mer resurser.

– Därför har vi skapat ett speciellt it-brottscenter inom polisen med betydligt större personell kapacitet än vad vi tidigare har haft. Men det är också en lång resa att utbilda poliser i både vad som faktiskt är brottsligt och inte, men också i bevissäkring på nätet.

När kommer vi att få se effekter av det här då?

– Jag hoppas att vi steg för steg kommer att få se effekter av mer lagföring och bättre kunskap.

Vad vill du säga till 14-åriga Emma som fått utstå grovt näthat i snart två år, som har anmält det flera gånger till polisen, men som känner en stor hopplöshet eftersom inget händer?

– Jag förstår din frustration, Emma. Det är sådana erfarenheter som dina som gör att vi nu satsar mer resurser på att lösa den här typen av brottslighet, och också på att ändra lagstiftningen så att det blir enklare att komma åt den här typen av brottslighet, säger Anders Ygeman.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.