Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Anders Ygeman: Straffa den som sprider hämndporr

- 19/03/2016, 11:07 -

Varken polisen eller lagstiftningen verkar hänga med i det växande problemet som är näthatet. Här är vad regeringen vill göra åt saken.

Nyheter24 har tidigare berättat om Emma Johansson i Kungshamn som fått utså grovt näthat i snart två år, en psykisk terror som bland annat fått henne vilja ta sitt eget liv.

Samtidigt har polisen svårt att bekämpa näthatet. Detta eftersom att det dels inte finns några särskilda lagar för trakasserier på nätet, och dels att det ofta finns en stor okunskap inom polisen för vad som gäller när det kommer till näthat, helt enkelt eftersom den här typen av brottslighet på nätet fortfarande är relativt ny för polisen.

Det vill regeringen förändra. Inrikesminister Anders Ygeman (S) berättar för Nyheter24 att man nu vill skärpa lagstiftningen för att få bort hatet på nätet.

– Det du och jag uppfattar som hot på nätet ska vara straffbart, inte att det måste vara ett explicit hot som den nuvarande lagstiftningen gör gällande. Vi vill också att den som publicerar stötande material på nätet, så kallad hämndporr, ska kunna bli skyldig att plocka ner det innehållet.

När det kommer till polisens okunskap om att utreda näthat menar Anders Ygeman att lösningen på problemet är mer resurser.

– Därför har vi skapat ett speciellt it-brottscenter inom polisen med betydligt större personell kapacitet än vad vi tidigare har haft. Men det är också en lång resa att utbilda poliser i både vad som faktiskt är brottsligt och inte, men också i bevissäkring på nätet.

När kommer vi att få se effekter av det här då?

– Jag hoppas att vi steg för steg kommer att få se effekter av mer lagföring och bättre kunskap.

Vad vill du säga till 14-åriga Emma som fått utstå grovt näthat i snart två år, som har anmält det flera gånger till polisen, men som känner en stor hopplöshet eftersom inget händer?

– Jag förstår din frustration, Emma. Det är sådana erfarenheter som dina som gör att vi nu satsar mer resurser på att lösa den här typen av brottslighet, och också på att ändra lagstiftningen så att det blir enklare att komma åt den här typen av brottslighet, säger Anders Ygeman.

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?