Polisen kämpar ständigt mot brottsligheten på darknet.
1 av 3
Polisen kämpar ständigt mot brottsligheten på darknet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Enligt Sveriges inrikesminister Anders Ygeman behövs det fler personer inom polisen som utreder IT-relaterad brottslighet.
2 av 3
Enligt Sveriges inrikesminister Anders Ygeman behövs det fler personer inom polisen som utreder IT-relaterad brottslighet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Därför startades ett nytt IT-brottscentrum upp förra året.
3 av 3
Därför startades ett nytt IT-brottscentrum upp förra året. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Inrikesministern: Brottslingar på darknet ska inte känna sig trygga

Personer som begår brott på darknet skyddas av krypteringar som ger fullständig anonymitet. Nu berättar inrikesminister Anders Ygeman vad planen är för att komma åt dem.


Brottsligheten på darknet, där knarklangare säljer droger och förövare delar barnpornografiskt material, är något polisen jobbar mot hela tiden. Det som saknas är dock verktyg för att komma åt brottsligheten när den löper över nationsgränserna, berättar Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist på polisen.

– I dag är lagstiftningarna nationella medan internet inte känner några gränser. Det utnyttjas stenhårt av den mörka sidan. Det krävs mycket samarbetsvilja av politikerna internationellt för att det här ska bli lättare, säger Anders Ahlqvist som ändå tycker att det börjar hända en del inom IT-brottsområdet.

Enligt Sveriges inrikesminister Anders Ygeman behövs det fler personer inom polisen som utreder IT-brottslighet. Därför startades förra året ett nytt IT-brottscentrum. Regeringen beslutade också nyligen att utreda om det i Sverige ska bli tillåtet med så kallad hemlig dataavläsning.

– Det innebär att polisen har möjlighet att avlyssna även krypterad information. De som begår allvarlig brottslighet med darknet som ett av sina verktyg ska inte kunna känna sig trygga, säger inrikesminister Anders Ygeman till Nyheter24.

Metoden är dock omtvistad eftersom den innebär att polisen får rätt att plantera spionprogram i misstänkta personers datorer.

– Jag tror att hemlig dataavläsning är ett bra och viktigt verktyg för polisen, men det kan också innebära ganska allvarliga ingrepp i den personliga integriteten. Det är också viktigt att de lagar vi har bara riktar sig mot den allvarliga brottsligheten och inte begränsar användningen av kryptering och anonymitet generellt sett.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Anders Ygeman pekar på att Sverige i dagsläget även samarbetar med andra länder.

– Vi har till exempel ett samarbetsprojekt med den tyska polisen om att spåra virtuella valutor. Är brottsligheten gränsöverskridande måste också den polisiära verksamheten vara det.

Samtidigt menar Anders Ygeman att det kan vara lätt att mystifiera darknet.

– Det förekommer droghandel på många andra ställen också. Det är viktigt att polisen följer med i utvecklingen och bekämpar drogförsäljning där den sker.

De som erbjuder sajter på darknet där folk kan sälja droger menar att handeln där är mycket säkrare, att de erbjuder ett sätt som får bort till exempel våld som kan komma med fysisk narkotikahandel. Hur ser du på en sådan argumentation?

– Det är en ganska snurrig argumentation. Det är en kriminell verksamhet och de som ägnar sig åt den ska lagföras oavsett om de gör det på postorderverksamhet eller i ett gathörn, säger Anders Ygeman.

Läs fler artiklar från Nyheter24:s granskning av nätets mörka sida:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde polisen få syssla med hemlig dataavläsning?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.