Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med mySafety Försäkringar

Nya lagen: Nättroll kan straffas med fängelse

- 01/07/2016, 09:10 -

Shutterstock

Från och med 1 juli läggs ett nytt brott till i lagen, det här är vad som gäller.

I dag använder de flesta internet och sociala medier som en naturlig del av sina liv, men lagstiftningen har inte riktigt hunnit med.

Det är exempelvis relativt enkelt att få det att verka som att någon har negativa egenskaper eller extrema åsikter genom att skapa ett användarkonto i hens namn och därifrån lägga ut bilder eller skicka olika budskap som verkar som att det är den personen som har publicerat det. Alla som känner internet vet att den typen av information kan spridas till många på väldigt kort tid.

Tidigare har det inte varit brottsligt att kapa någons identitet, men från och med 1 juli läggs ett nytt brott till i lagen. Brottet heter olovlig identitetsanvändning och är till för att skydda dig om du drabbas av skada eller olägenhet på grund av att någon utger sig för att vara dig och exempelvis:

1. Skapar ett användarkonto på Facebook, Instagram eller andra sociala medier i ditt namn

Det kan räcka med att ett ”falskt” konto existerar för att du ska känna utsatthet och obehag. Därför kan det vara en olägenhet bara att kontot skapats och finns tillgängligt på internet – bedömningen görs alltid från fall till fall.

man vid datorBildkälla Shutterstock

2. Uttrycker extrema åsikter i kommentarsfält på olika hemsidor i ditt namn

Även ganska oskyldiga kommentarer kan räknas som en olägenhet om de är återkommande eftersom det kan kännas obehagligt att någon har satt i system att lämna kommentarer i ditt namn.

tangentbord_identitetskapningBildkälla Wikimedia

3. Kapar din blogg och därifrån lägger ut bilder eller skriver saker som ger sken av att det är du som står bakom publiceringen

Om personen får dig att framstå som någon med negativa egenskaper kan den dömas för olovlig identitetsanvändning.

ledsen man på sängBildkälla Staticflickr

Saknades lag mot identitetskapning

Även om en person som olovligt använder någon annans identitetsuppgifter tidigare kunnat bli dömd för andra typer av brott har det saknats lagstiftning mot själva identitetskapningen. De som blivit lurade att tro att gärningsmannen varit någon annan har kunnat få upprättelse, medan den som fått sin identitet stulen inte blivit utsatt för ett lagbrott. Att någon använder ens identitetsuppgifter utan tillåtelse kan upplevas som väldigt olustigt och ge en känsla av enorm utsatthet, men tidigare har den som drabbats av detta alltså stått utan straffrättsligt skydd. Men i och med den nya lagen kan gärningspersonen dömas till böter eller fängelse i högst två år för olovlig identitetsanvändning.

Om du blir drabbad

Det finns en försäkring som ger dig stöd och hjälp om du drabbas av kränkning och kapning i sociala medier. Läs mer om mySafety Försäkringars Digitalskydd här.

Tycker du att den nya lagen verkar bra?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?