1 av 2
- Foto: TT Nyhetsbyrån
2 av 2
- Foto: Nyheter24

Internetforskare sågar kändisarnas näthat: "De tar inte ansvar"

Internetforskaren Elza Dunkels ser ett allt hårdare debattklimat i sociala medier. Men den hårda tonen kommer inte bara från vanliga människor, utan också från makthavare och opinionsbildare.


Elza Dunkels är internetforskare vid Umeå universitet. Hon har noterat att debattklimatet i sociala medier i Sverige har blivit allt hårdare, både hos vanliga människor men också hos opinionsbildare och makthavare. Hon tycker inte att personer med många följare tar sitt ansvar.

– Nej, jag tror att vi generellt är väldigt dåliga på det, säger Elza Dunkels till Nyheter24.

Elza Dunkels. Bildkälla: Nyheter24


Hon tycker att man ska ställa höga krav på vad makthavare skriver i sociala medier.

– De ska tänka sig för hur de formulerar sig. Men sen är det inte det som kommer att hjälpa. Jag tror inte att den normala näthataren är inspirerad av hur kändisar eller politiker formulerar sig, utan det är snarare ett samhällsklimat där vi är väldigt begränsade i vårt tänkande om hur och vem man får vara.

Men är det inte lättare att hänga på en redan hård ton?

– Det kan det absolut vara. Man inspireras av det när man är i just den debatten. Särskilt när det gäller politik tror jag att man ska vara otroligt försiktig. Men jag tror generellt inte att vi härmar kändisars ton, säger Elza Dunkels.

För ungefär en månad sedan twittrade den folkkära komikern och författaren Jonas Gardell den här tweeten:

Bildkälla: Twitter

– Alla kan helt klart göra misstag, särskilt när tonläget är uppskruvat. Man ska vara så himla rolig, härlig och snabbtänkt. Det blir liksom en seger om just jag kommer på den där slagfärdiga grejen och får tusen retweets. Den jakten på uppmärksamhet kan slå fel. Vi alla borde vara lite mer försiktiga.

Är det lättare för en person som Jonas Gardell att komma undan med en sådan hård tweet?

– Det kan vara så att han kan komma undan med den eftersom han redan har så mycket förtroendekapital. Men det kan också vara så att han har allas ögon på sig och att många bara väntar på att han ska göra fel.

Men det är fortfarande i sak något slags näthat, eller hur?

– Absolut, så är det. Jag tror att vi generellt måste tänka att näthat inte bara är en företeelse, utan det är en mängd olika företeelser. Om det ska räknas som hat hänger så mycket på hur offret uppfattar det.

Vad kan konsekvenserna av ett hårdare debattklimat bli i förlängningen?

– Vi ser redan nu att många drar sig undan. Politiker, kändisar eller kvinnor över huvud taget som rör sig i offentligheten måste tänka sig för. Fortsätter det är vi tillbaka i något sorts patriarkalt system där bara män kan uttala sig, eller i alla fall en väldigt liten grupp som vågar säga någonting, säger Elza Dunkels.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har vi ett för hårt debattklimat i sociala medier?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.