I mitten av juni fick Oscar Andersson i Malmö ett brev från Unibet postat hem till sig. Bilderna är från andra tillfällen.
1 av 7
I mitten av juni fick Oscar Andersson i Malmö ett brev från Unibet postat hem till sig. Bilderna är från andra tillfällen. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Han fick brevet trots att han aldrig skapat ett konto hos spelbolaget.
2 av 7
Han fick brevet trots att han aldrig skapat ett konto hos spelbolaget. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Oscar, som själv jobbar inom IT-säkerhet, vände sig då till spelbolagets kundtjänst för att kolla vad som hade hänt. Han ombads att verifiera vem han var.
3 av 7
Oscar, som själv jobbar inom IT-säkerhet, vände sig då till spelbolagets kundtjänst för att kolla vad som hade hänt. Han ombads att verifiera vem han var. - Foto: Pixabay
Men trots att han skickade alla möjliga kopior på sin identitet sa Unibets kundtjänst att de inte kunde lämna ut några uppgifter, något Oscar kände att han behövde för att göra en polisanmälan.
4 av 7
Men trots att han skickade alla möjliga kopior på sin identitet sa Unibets kundtjänst att de inte kunde lämna ut några uppgifter, något Oscar kände att han behövde för att göra en polisanmälan. - Foto: Pixabay
"Så länge företagen inte jobbar bättre med att säkerställa att du är du kommer vi ha jättesvårt att hitta någonting att gå på", säger Mattias Falkbåge, gruppchef på polisens nationella bedrägericenter.
5 av 7
"Så länge företagen inte jobbar bättre med att säkerställa att du är du kommer vi ha jättesvårt att hitta någonting att gå på", säger Mattias Falkbåge, gruppchef på polisens nationella bedrägericenter. - Foto: Pressbild
Unibet vill inte kommentera Oscars fall specifikt, men Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet Sverige, säger till Nyheter24 att de har en rutin om hur de ska agera om en misstänkt identitetsstöld uppstår.
6 av 7
Unibet vill inte kommentera Oscars fall specifikt, men Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet Sverige, säger till Nyheter24 att de har en rutin om hur de ska agera om en misstänkt identitetsstöld uppstår. - Foto: Pressbild
Unibet menar också att sådana här id-stölder inte sker ofta hos dem och att spelbolaget ganska snabbt skulle upptäcka om någon stulit någon annans identitet för att registrera ett konto.
7 av 7
Unibet menar också att sådana här id-stölder inte sker ofta hos dem och att spelbolaget ganska snabbt skulle upptäcka om någon stulit någon annans identitet för att registrera ett konto. - Foto: Unibet/Wikimeda Commons

Oscar, 26, fick sin identitet kapad hos spelbolag – nu vill han varna andra

Han tvingades skicka in kopior på sitt körkort, pass samt ett stämplat personbevis. Trots det fick 26-åriga Oscar ändå inte ut uppgifterna från Unibet-kontot som kapat hans identitet.


I mitten av juni fick Oscar Andersson, 26, i Malmö ett brev från Unibet postat hem till sig – trots att han aldrig skapat ett konto hos spelbolaget.

Oscar, som själv jobbar inom IT-säkerhet, vände sig då till spelbolagets kundtjänst för att kolla vad som hade hänt. Han ombads att verifiera vem han var genom att skicka in kopior på sitt körkort, pass samt ett stämplat personbevis från Skatteverket.

Men trots att Oscar skickade in allt det sa Unibets kundtjänst att de inte kunde lämna ut några uppgifter om vare sig kontot som var skapat i hans namn, eller vem som låg bakom det, något Oscar kände att han behövde för att göra en polisanmälan.

– Jag vet av erfarenhet, i och med att jag jobbar med IT-säkerhet, att en polisanmälan bara kommer att läggas ner om man inte har något konkret att komma med. Jag måste ha mer information för att det ska hända någonting, och det är den informationen de säger att de inte kan ge ut, säger Oscar till Nyheter24.

Id-kapningBildkälla: Pixabay

Vid den här tidpunkten var id-kapning inte olagligt. Men från den 1 juli är det ett brott som kallas för olovlig identitetsanvändning. Straffet är böter eller fängelse upp till två år.

– Då får man börja titta på om det kan handla om ett ofredande eller förberedelse eller försök till bedrägeri, men det låter som att det kan vara svårt att få det till det, säger Mattias Falkbåge, gruppchef på polisens nationella bedrägericenter.

Han menar också att Oscar har lite rätt när han frågar sig vad polisen egentligen har att gå på.

– Så länge företagen inte jobbar bättre med att säkerställa att du är du kommer vi ha jättesvårt att hitta någonting att gå på. Det vore bra att som ett första steg kräva ett mobilt bank-id för att öppna en profil. Det är inte alls lika lätt att få tag på som att bara skriva in någons adress eller personnummer, för det kan du hitta på nätet, säger Mattias Falkbåge.

Mattias FalkbågeMattias Falkbåge. Bildkälla: Pressbild

Unibet vill inte kommentera Oscars fall specifikt, men säger att de har en rutin om hur de ska agera om en misstänkt identitetsstöld uppstår.

– Först och främst stänger vi de konton där vi ser eller misstänker att det har skett. Sen uppmanar vi kunden som är utsatt att göra en polisanmälan. Efter det delger vi polisen information i deras utredningsarbete. Vi ger i regel inte ut information till någon om det inte är den personen som har skapat kontot, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet Sverige, till Nyheter24.

Oscar har inte velat göra en polisanmälan förrän han fått mer information, vilket han inte har fått från Unibet.

– Samtidigt är det så att om man inte gör en polisanmälan har man väldigt lite att gå vidare med. Man måste börja någonstans, säger Jonas Nilsson.

Är det enda man behöver ett personnummer om man vill starta ett konto hos Unibet i någon annans namn?

– Det beror på, men visst, du kan sno någon annans personnummer och försöka öppna ett konto. Så är det tyvärr.

Unibets loggaUnibets logga. Bildkälla: Unibet/Wikimeda Commons

Jonas Nilsson menar att sådana här id-stölder inte sker ofta hos Unibet och att spelbolaget ganska snabbt skulle upptäcka om någon stulit någon annans identitet för att registrera ett konto.

– Du vill förmodligen sätta in pengar och göra andra saker som gör att olika system kommer att triggas hos oss. Det kommer att bli svårt för dig att hantera kontot. Men visst, det här är ett pågående arbete. Vi ser över rutinerna kontinuerligt.

Jonas Nilsson UnibetJonas Nilsson. Bildkälla: Pressbild

Trots att kontot nu har stängts ner tycker Oscar Andersson ändå att det är obehagligt att någon har använt hans namn och personnummer hos spelbolaget.

– Vill man förstöra för mig som person skulle man till exempel kunna få det att se ut som att jag spelar väldigt mycket. Ett spelkonto som missbrukas vill jag absolut inte ha mitt namn med i. Om någon utger sig för att vara mig som person känns det som en stor kränkning, säger han.

Har du också drabbats av en id-stöld? Hör av dig till oss på tips@nyheter24.se.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för att bli id-kapad?
Tack för din röst!