Id-kapningar ökar lavinartat.
1 av 5
Id-kapningar ökar lavinartat. - Foto: Pixabay / TT Nyhetsbyrån
Mörkertalet lär var stort, men enligt en Sifo-undersökning fick hela 164 000 människor sina identiteter kapade mellan maj 2015 och maj 2016.
2 av 5
Mörkertalet lär var stort, men enligt en Sifo-undersökning fick hela 164 000 människor sina identiteter kapade mellan maj 2015 och maj 2016. - Foto: Pixabay
Det är en ökning på 56 procent jämfört med året innan.
3 av 5
Det är en ökning på 56 procent jämfört med året innan. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Inte sällan kapas identiteter när folk handlar saker på nätet.
4 av 5
Inte sällan kapas identiteter när folk handlar saker på nätet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Identitetsbrott har tidigare förknippats med ganska låga belopp, men även detta är en trend som tycks vara på väg att vända.
5 av 5
Identitetsbrott har tidigare förknippats med ganska låga belopp, men även detta är en trend som tycks vara på väg att vända. - Foto: Pixabay

Id-kapningar ökar lavinartat – 164 000 svenskar drabbade bara senaste året

Långt ifrån alla anmäler när de id-kapas. Samtidigt har polisen svårt att utreda brotten som faktiskt anmäls.


Fakta

En id-kapning är när någon använder dina uppgifter för att till exempel köpa varor på nätet, ta lån eller beställa kreditkort.

Från 1 juli 2016 är det även ett brott som kallas olovlig identitetsanvändning. Straffet är böter eller fängelse upp till två år.

Id-kapningar ökar lavinartat. Mörkertalet lär var stort, men enligt en Sifo-undersökning beställd av försäkringsbolaget Mysafety fick hela 164 000 människor sina identiteter kapade mellan maj 2015 och maj 2016. Det är en ökning på 56 procent jämfört med året innan.

– Trots att fler blir utsatta och kännedomen är ännu högre visar siffrorna att förvånansvärt många är oförsiktiga med hur de lämnar ut uppgifter som kan användas för id-kapning, säger PA Prabert, vice koncernchef på Mysafety.

Nästan alla medverkande i undersökningen känner till begreppet id-kapning, men bara tre av fyra säger att de aldrig lämnar ut bank- eller kortuppgifter via mejl, sms eller sociala medier.

– Många tänker nog att "det händer inte mig" och är därför mindre försiktiga än de borde vara, säger PA Prabert.

Id-stöldBildkälla: TT Nyhetsbyrån

Den åldersgrupp som är mest drabbad av id-stölder är den mellan 30 och 44 år, vilket antyder att förövarna i allt större utsträckning riktar in sig mot mer köpstarka personer. Var 25:e person i den åldersgruppen som svarade i undersökningen säger att de själva har drabbats.

Annars är folk ganska dåliga på att anmäla, och även polisen har svårt att utreda brotten, menar PA Prabert.

– Anmälningsbenägenheten är låg om det rör sig om mindre summor och även utredningar läggs ofta ner med motiveringen att den enskilda händelsen är för liten eller svårutredd, säger han.

Identitetsbrott har tidigare förknippats med ganska låga belopp, men även detta är en trend som tycks vara på väg att vända.

– Vi ser att summorna växer och att det i totalen börjar röra sig om enorma belopp. En stor samhällskostnad och en potentiell privatekonomisk katastrof och psykisk påfrestning för de som drabbas, säger PA Prabert.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som har drabbats av id-kapning?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.